Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2009
  • mr. P.J. Huys, AKD Prinsen Van Wijmen

Plaatsingsprocedure in sociaal plan instemmingsplichtig?

Heeft de OR bij de plaatsingsprocedure van medewerkers in een sociaal plan instemmingsrecht? De Voorzieningenrechter Amsterdam beantwoordde deze vraag negatief. Het valt daarentegen wel onder het wettelijk geregelde adviesrecht van de OR.

Beeld Plaatsingsprocedure in sociaal plan instemmingsplichtig?

Op 14 juni 2007 heeft de Dienst Stadstoezicht van de gemeente Amsterdam de OR om advies gevraagd over het voorgenomen besluit tot bezuiniging en reorganisatie. Met de reorganisatie beoogde de dienst een kleine honderd arbeidsplaatsen te laten vervallen. In dat kader is een sociaal plan opgesteld. Hierin is een procedure voor het plaatsen van medewerkers in de nieuwe organisatie opgenomen. Deze plaatsingsprocedure komt er in de kern op neer dat ‘de functies in de nieuwe organisatie worden vervuld door kwaliteit’.

 

Instemmingsrecht
De betrokken vakbonden zijn niet akkoord gegaan met het sociaal plan omdat zij het niet eens waren met een plaatsingsselectie op basis van kwaliteit. De OR is van mening dat de beoogde plaatsingsprocedure instemmingsplichtig is, omdat het hier gaat om een voorgenomen besluit met betrekking tot een regeling op het gebied van het aanstellings-, ontslag- of bevorderingsbeleid (als bedoeld in artikel 27 lid 1 onderdeel e WOR). Nu de Dienst Stadstoezicht geen overeenstemming met de vakbonden heeft bereikt over het sociaal plan, meent de OR dat haar het instemmingsrecht (alsnog) toekomt.

 

Oordeel

De voorzieningenrechter is van oordeel dat een uitsluitend voor één reorganisatie in het leven geroepen sociaal plan geen regeling op het gebied van het aanstellings-, ontslag- of bevorderingsbeleid betreft en dus niet instemmingsplichtig is. Dit is niet anders indien de ondernemer en de betrokken vakbonden het niet eens zijn geworden over de inhoud van het sociaal plan.

 

De voorzieningenrechter (28 februari 2008, ROR 2008, 10) wijst het verzoek van de OR om de alinea over de plaatsingsprocedure te schorsen daarom af. Wel oordeelt de voorzieningenrechter dat een sociaal plan als onderdeel van een reorganisatiebesluit adviesplichtig is (op grond van artikel 25 lid 3 WOR).

 

Tip

Een enkel voor een bepaalde reorganisatie opgesteld sociaal plan is vanwege het incidentele karakter hiervan niet instemmingsplichtig is. Een sociaal plan valt als onderdeel van een reorganisatiebesluit daarentegen wel onder het bereik van het wettelijk geregelde adviesrecht.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.