Logo
  • Nieuws
  • 6 augustus 2009
  • David Davidson

Pensioenpremies voor werkgevers stijgen sterk

Onderzoek van het EIM in opdracht van MKB-Nederland en Delta Lloyd, laat tot 2014 een sterke jaarlijkse stijging van de pensioenpremie voor werkgevers zien. Als de stijging doorzet kan dat volgens MKB-Nederland een belemmering vormen voor economisch herstel.

Beeld Pensioenpremies voor werkgevers stijgen sterk

Eind 2008 stond de dekkingsgraad van de vier grootste Nederlandse pensioenfondsen rond de 90 procent, ver onder het verplichte minimale percentage van 105 procent.

Vorige week berichtten media over de ontevredenheid van werkgevers over de hoge pensioenkosten. Uitgaande van een gelijkblijvende marktrente en een ongunstige economische ontwikkeling, kunnen de te lage dekkingsgraden alleen verhoogd worden door hogere premies. MKB-Nederland zegt deze ontwikkeling verontrustend te vinden.

 

Lasten

Het onderzoek van EIM laat zien dat dat in het slechtste geval de kosten voor werkgevers in het mkb tot jaarlijks 40 miljard euro zullen stijgen: een  jaarlijkse gemiddelde toename van 2,6 miljard euro extra aan pensioenpremies. MKB-Nederland vindt dat zulke zware lasten een zware beperking op economische vooruitgang betekenen.

 

Meer informatie is te vinden in het rapport van het EIM.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.