Logo
  • Nieuws
  • 1 juli 2010
  • Manon Schuttrups

Pensioenleeftijd EU aanpassen aan levensverwachting en economische trends

De levensverwachting en economische trends zouden van invloed moeten zijn op de pensioenleeftijd in de EU landen. Deze zou hierop automatisch aangepast moeten worden. Dit valt te lezen in een discussiestuk dat de Europese Commissie waarschijnlijk volgende week naar buiten brengt.

Beeld Pensioenleeftijd EU aanpassen aan levensverwachting en economische trends

Om de pensioenen betaalbaar te houden moet de periode dat iemand gepensioneerd is niet blijven toenemen vergeleken zijn werkjaren, zo staat in het nog vertrouwelijke conceptstuk, waaruit de nieuwssite EurActiv citeerde.

 

Pensioenleeftijd automatisch aanpassen

Momenteel werkt nog maar de helft van de EU inwoners op hun 60ste. En deze verhouding tussen werkenden en gepensioneerden wordt steeds schever.

De Europese Commissie vindt het beter om de pensioenleeftijd automatisch aan te passen aan de omstandigheden. Te meer omdat wanneer een regering een hogere pensioenleeftijd voorstelt, dit doorgaans leidt tot heftige debatten en verzet.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben al besloten de pensioenleeftijd geleidelijk op te trekken. Dit gaat waarschijnlijk ook in Nederland gebeuren.

 

Geen Brusselse bemoeienis met pensioenen

De PVV en de SP zien de voorstellen van de Europese Commissie niet zitten. “Geen Brusselse bemoeienis met onze pensioenen,” zegt PVV-Europarlementariër Barry Madlener. “Als Brussel zich met ons pensioenstelsel gaat bemoeien, weten we zeker dat de Nederlandse burger daar de rekening voor gepresenteerd krijgt en de PVV wil er alles aan doen om dat te voorkomen.”

 

Meer belasting voor hogere inkomens

SP-Europarlementariër Dennis de Jong vindt dat de Europese Commissie “lidstaten tegen elkaar probeert uit te spelen in een race to the bottom”. De betaalbaarheid van de pensioenen zou volgens hem, in Nederland, niet in gevaar zijn.

Wel zal de vergrijzing invloed hebben op de kosten voor de gezondheidszorg. Dit wil de SP opvangen door de hogere inkomens meer belasting te laten betalen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.