Logo
  • Nieuws
  • 12 april 2012
  • Lianne Bouman

OR wil kloof met vakbonden overbruggen

Vijftien ervaren leden van ondernemingsraden (OR-leden) uit uiteenlopende sectoren hebben aangegeven hoe zij de Nieuwe Vakbeweging, die de FNV gaat vervangen, graag willen zien. Zij wensen een zichtbare vakbeweging die zich veel meer inzet op de ondersteuning van ondernemingsraden. Naar hun mening laten vakbondbestuurders zich nu amper zien en weten zij niet wat er speelt.

Beeld OR wil kloof met vakbonden overbruggen

Begin december vorig jaar besloten de voorzitters van de FNV-bonden te komen tot een nieuwe vakbeweging. Die nieuwe bond moet er voor de zomer 2012 komen en zal in ieder geval niet worden geleid door de huidige FNV-voorzitter Agnes Jongerius of door Henk van der Kolk, voorzitter van de grootste bond, FNV Bondgenoten.

 

De nieuwe vakbeweging wordt geformeerd onder voorzitterschap van Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma (PvdA). Samen met vier kwartiermakers werkt zij sinds januari dit jaar aan de hervorming van de vakbond.

 

Cao-onderhandelingen

De vertegenwoordigers van ondernemingsraden waren niet positief over de relatie tussen de ondernemingsraad en de vakbonden. Zij gaven aan dat de kloof tussen bond en OR de laatste jaren steeds groter is geworden en dat mensen zich niet meer herkennen in de huidige vakbond. Er zou veel te veel van bovenaf worden bepaald wat goed is voor de OR, zonder dat FNV ook contact heeft met de ondernemingsraden. "Je mist de rugdekking die een vakbond kan geven," aldus een OR-vertegenwoordiger.

 

De OR-leden vonden ook dat de ondernemingsraden zelf aan deze relatie moeten werken, bijvoorbeeld door als toehoorder bij cao-onderhandelingen te zitten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.