Logo
  • Nieuws
  • 11 mei 2010
  • P. Huys

OR schakelt deskundige in: de ondernemer betaalt?

Het komt nogal eens voor dat een ondernemingsraad een deskundige inschakelt. De vraag is in hoeverre de kosten van deze deskundige voor rekening van de ondernemer komen.

Beeld OR schakelt deskundige in: de ondernemer betaalt?

De Wet op de ondernemingsraden (WOR) bepaalt dat kosten die noodzakelijk zijn voor de vervulling van de taak van de OR voor rekening van de ondernemer komen indien hij van de te maken kosten vooraf in kennis is gesteld.

 

In een zaak die in 2007 speelde bij het Hof ’s-Hertogenbosch was een advocaat als deskundige ingeschakeld door de OR. De advocaat bracht de ondernemer vooraf op de hoogte van zijn uurtarief. Achteraf liet de ondernemer blijken het niet eens te zijn met de hoogte van de uiteindelijke factuur. Het hof oordeelde dat een ingehuurde deskundige ‘waar mogelijk schattenderwijs moet aangeven wat de hoogte is van de kosten’. Het is aan de ondernemer om vooraf bezwaar te maken.

 

Vooraf op de hoogte brengen

Bij de Rechtbank 's-Gravenhage ging het om een zaak waarin de deskundige offreerde aan de OR. Tijdens zijn werkzaamheden stelde hij de advocaat van het bedrijf op de hoogte van zijn reeds bestede en nog te besteden tijd met het daaraan gekoppelde uurtarief. Toen de factuur werd toegezonden, betaalde het bedrijf slechts een deel van de rekening.

 

De rechtbank stelde dat de OR had verzuimd de ondernemer vooraf op de hoogte te brengen van de te verwachten kosten. Toch moest de ondernemer betalen, want hij kon de deskundige niet tegenwerpen dat hij niet tijdig op de hoogte was gesteld van de te verwachten kosten.

 

Hof ’s Hertogenbosch 2007 en Rechtbank ’s-Gravenhage 2009, LJN BI9263

Let op: Een ondernemer moet dus goed en tijdig informeren naar de kosten als de OR een deskundige inschakelt. Hij moet zelf en op tijd aan de bel trekken wanneer hij het niet eens is met de hoogte van de te verwachten kosten. Alertheid is dus geboden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.