Logo
  • Nieuws
  • 15 december 2009
  • mr. I. van de Pas, De Voort Hermes de Bont

OR moet zich aan eigen reglement houden

Heeft een werknemer die boventallig is verklaard naar aanleiding van een positief advies van de OR nog recht op notulen van deze zelfde ondernemingsraad? De rechter oordeelt van wel.

Beeld OR moet zich aan eigen reglement houden

Het reglement van de OR bepaalt dat na iedere vergadering een verslag wordt opgesteld en wordt verzonden aan de leden. Dit verslag wordt vervolgens via een interne website verstuurd aan de werknemers. Desgevraagd kunnen de werknemers de notulen ook per e-mail opvragen.

 

Weigering

Een werknemer die boventallig is verklaard naar aanleiding van een positief advies van de OR vraagt de notulen op vanaf maart 2008. De OR weigert de stukken te verstrekken en stelt dat er geen notulen of verslagen van de interne vergaderingen worden gemaakt. De overlegvergaderingen met de bestuurder worden wel genotuleerd, maar de OR meent dat ze deze niet hoeft te verstrekken.

 

Recht op inzage

De rechter oordeelt dat de werknemer recht heeft op inzage in de wijze waarop zijn medezeggenschapsrechten binnen de onderneming worden vervuld. De OR is gehouden om verslagen van interne vergaderingen op te maken en beschikbaar te stellen aan werknemers. Dit is echter niet gebeurd.

 

Gezien het tijdsverloop kan de OR niet meer worden verplicht alsnog de stukken op te maken. Wel moet de OR in het vervolg de notulen maken en publiceren. Conform het OR-reglement moet de OR alsnog de verslagen van de overlegvergaderingen aan de werknemer verstrekken.

 

Kantonrechter Amsterdam, 17 juli 2009, LJN: BJ4175

 

Tip: Op grond van de WOR dient elke OR een reglement op te stellen, dat onder meer regels bevat over het opstellen van verslagen en de bekendmaking daarvan. Het staat de OR niet vrij om naar eigen goeddunken af te wijken van het reglement.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.