Logo
  • Nieuws
  • 20 juni 2012
  • mr. Maaike de Jong, Workx advocaten

OR heeft ook adviesrecht in businessplan voor subsidie

De ondernemingsraad van een symfonisch orkest heeft beroep ingesteld bij de Ondernemingskamer tegen een door de ondernemer opgesteld Businessplan dat uitgaat van een fusie met een ander orkest. Volgens de OR is er sprake van een adviesplichtig besluit dat ter advisering had moeten worden voorgelegd. Daartoe is relevant dat het Businessplan als onderbouwing van een subsidieaanvraag is gebruikt en zodanig concreet is dat het document niet als beleidsvoornemen kan worden aangemerkt.

Beeld OR heeft ook adviesrecht in businessplan voor subsidie

Als gevolg van een gewijzigde toekenning van subsidies moet worden bekeken op welke wijze het symfonisch orkest in de toekomst het beste kan voortbestaan. De ondernemer heeft daarvoor een werkgroep ingesteld, waarvan de OR geen deel uitmaakt. Deze werkgroep brengt geen (schriftelijk) advies uit. De OR heeft op haar beurt een notitie opgesteld met haar visie op de toekomst. Beide visies lopen uiteen. Vervolgens doet de werkgever een subsidieaanvraag die zij onderbouwt met het businessplan.

 

Voorgenomen besluit

De Ondernemingskamer deelt het standpunt van de ondernemingsraad. Het Businessplan is zodanig concreet dat de daarin geschetste keuzes de basis vormen voor de toekomst van het orkest. Dat het Businessplan nog nadere uitwerking behoeft, maakt dit niet anders. Ook een beroep van de ondernemer op de informele contacten tussen ondernemer en OR wordt door de Ondernemingskamer gepasseerd. De Ondernemingskamer bepaalt dat de ondernemer belangrijke onderdelen van het Businessplan dient in te trekken en verbiedt verdere uitvoering van het plan.

 

Ondernemingskamer Gerechtshof Amsterdam, 30 mei 2012, LJN: BW7420

 

Tip

Uit rechtspraak blijkt dat het verstandig is goed op te letten of een plan dermate concreet is dat het aangemerkt kan worden als ‘voorgenomen besluit’. De gevolgen van een succesvol beroep bij de Ondernemingskamer zijn ingrijpend: de ondernemer moet het besluit terugdraaien, met alle gevolgen van dien.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.