Logo
  • Nieuws
  • 7 mei 2009
  • David Davidson

‘Nieuwe Werken tast saamhorigheid niet aan’

Het Nieuwe Werken is niet slecht voor het ‘wij-gevoel’ binnen bedrijven, als men voldoende voorbereid is.  Dat zegt Dik Bijl, organisatiepsycholoog en auteur van het Nieuwe Werken, in HRpraktijk Magazine.

Beeld ‘Nieuwe Werken tast saamhorigheid niet aan’

Bijl zegt veel misverstanden tegen te komen. "Mensen denken vaak: het Nieuwe Werken staat gelijk aan thuiswerken. Maar dat is niet zo, het Nieuwe Werken is werken wanneer en waar jij dat wilt. Als jij gelukkig bent als je elke dag op dezelfde tijden in het zelfde kantoor zit, dan is dat jouw Nieuwe Werken."

 

Volgens Bijl is het wel zo dat mensen minder vaak naar kantoor komen. Om twee uur file te vermijden, werkt men al snel even thuis. Om te voorkomen dat dit het ‘wij-gevoel’ binnen een organisatie niet ondergraaft zijn er volgens hem twee zaken belangrijk.

 

Bedrijfscultuur

"Allereerst kun je de bedrijfscultuur sterk naar voren brengen. Ofwel: hier staan wij voor. Ten tweede mag er geen misverstand bestaan over de collectieve ambitie van het bedrijf: dit willen we bereiken." Voor iedereen moet volgens Bijl duidelijk zijn hoe zijn of haar werkzaamheden het bedrijf ondersteunen. Als dat lukt, dan heerst er als vanzelf een ‘wij-gevoel’, zelfs al brengen werknemers minder tijd met elkaar door.

 

Bijl zegt dat betrokkenheid bij het bedrijf er voor zorgt dat werknemers elkaar nodig hebben en dus opzoeken. Door uit te kienen hoe en wanneer je elkaar kunt zien, wordt het kantoor van een werkplaats een ontmoetingsplek.

 

Tip

Flexwerken is, net als individuele zeggenschap en leidinggeven op afstand, onderdeel van het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken roept bij organisaties en leidinggevenden vragen op als: ‘Kan ik mijn personeel loslaten en vertrouwen? Hoe manage ik werknemers die een groot deel van de tijd afwezig zijn? Wat moet ik veranderen aan mijn ICT-structuur als mensen steeds meer thuiswerken?´

 

De HRpraktijk Dag op 14 mei in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam staat geheel in het teken van deze onderwerpen. In één dag tijd krijgt u praktische handvatten aangereikt om het Nieuwe Werken in uw organisatie van de grond te tillen. Als u zich vóór 12 mei inschrijft profiteert u van een korting van 75 euro.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.