Logo
  • Nieuws
  • 24 april 2012
  • mr. Ineke van de Pas, De Voort Advocaten - Mediators

Negatief advies OR: beroep op primaat van de politiek niet mogelijk

Het College van B&W van een gemeente vraagt de ondernemingsraad advies over een op te richten eenheid ‘belastingen’, waarbij een operationeel leidinggevende boven deze eenheid komt. Als de OR  negatief advies uitbrengt, besluit de gemeente toch een leidinggevende aan te stellen, en beroept zich bij de Ondernemingskamer op het primaat van de politiek.

Beeld Negatief advies OR: beroep op primaat van de politiek niet mogelijk

Twee gemeenten gaan samenwerken op het terrein van gemeentelijke belastingheffing. Het College van B&W van de gemeente vraagt om advies over de op te richten eenheid ‘belastingen’, waarbij een operationeel leidinggevende boven deze eenheid komt. De ondernemingsraad adviseert negatief ten aanzien van een dergelijke leidinggevende. Een extra managementlaag past namelijk niet binnen de reeds eerder vastgestelde organisatiestructuur. Ook druist dit in tegen het doel om te bezuinigen op het management.

 

Tot slot vreest de ondernemingsraad voor een precedentwerking voor de toekomstige samenwerkingsverbanden. De gemeente neemt toch het besluit om een dergelijke leidinggevende aan te stellen, ondanks het negatieve advies van de ondernemingsraad. De gemeente beroept bij de Ondernemingskamer op het primaat van de politiek.

 

Bewaken van het medezeggenschapstraject

De gemeente heeft (voorgenomen) besluit steeds behandeld alsof het een besluit in de zin van artikel 25 WOR is. Zij kan zich dan ook niet beroepen op een voorbehoud ter zake het politieke primaat. Met het oog op de tijdelijke aanstelling van de operationeel leidinggevende is het gevaar van precedentwerking van het besluit onvoldoende geconcretiseerd. Wel had de gemeente de ondernemingsraad eerder helder en adequaat moeten informeren over de beoogde bestaansperiode van de functie. Het bewaken van het medezeggenschapstraject behoort namelijk tot de zorgplicht van de gemeente. Deze onduidelijkheid leidt echter niet tot de kennelijk onredelijkheid van het besluit.

 

Ondernemingskamer Gerechtshof Amsterdam, 29 februari 2012, LJN BV 7331

 

Tip

Zowel voor de bestuurder als de ondernemingsraad geldt dat alle standpunten en argumenten meteen duidelijk moeten worden gemaakt. Het is niet mogelijk om pas bij de rechter een beroep te doen op het primaat van de politiek. Hij had dit in het adviestraject al moeten aanvoeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.