Logo
  • Nieuws
  • 6 mei 2010
  • Manon Schuttrups

Meer werknemers willen doorwerken

Het aantal werknemers dat tot hun 65ste wil doorwerken is in vier jaar verdubbeld. In 2005 was 21 procent bereid door te werken, in 2009 was dat 42 procent.

Beeld Meer werknemers willen doorwerken

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau TNO met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Jong vs oud, man vs vrouw

Met name jonge en oudere werknemers zijn bereid door te werken tot 65 jaar, namelijk meer dan veertig procent. Eveneens veertig procent van de werknemers boven de 55 jaar wil niet tot zijn 65ste werken. Bij werknemers onder de 25 ligt dat op twintig procent en weet een derde het nog niet.

Er is weinig verschil tussen mannen en vrouwen ten aanzien van de bereidheid om door te werken. Wel zeggen vrouwen vaker er nog niet uit te zijn. En hoger opgeleiden willen vaker doorwerken dan middelbaar en laag opgeleiden.

 

Bereidheid per sector

De mensen in de bouw zijn niet echt te porren voor doorwerken; slechts een derde wil door tot hun 65ste. En bijna de helft is hierop tegen.

Ook in industrie, vervoer, communicatie, openbaar bestuur en financiële dienstverlening zijn mensen niet bepaald enthousiast. Maar in de landbouw en het onderwijs juist wel. Dertien procent wil zelfs hierna blijven doorwerken, 58 procent wil dat niet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.