Logo
  • Nieuws
  • 14 juni 2018
  • Bron: Ministerie van SZW

Meer geboorteverlof voor partner

Ouders krijgen na de komst van een baby meer tijd samen met hun kind. Dat wordt geregeld in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Beeld Meer geboorteverlof voor partner

Nu krijgen partners na de geboorte twee dagen verlof. Dat geboorteverlof wordt vanaf januari 2019 een hele week volledig doorbetaald. Partners kunnen dat verlof meteen opnemen, maar dat mag ook in de eerste vier weken na de bevalling. Bijvoorbeeld als de kraamzorg weer weg is.

Vijf weken extra geboorteverlof

Ook regelt de nieuwe wet dat partners vanaf juli 2020 in het eerste half jaar na de geboorte van de baby nog eens vijf weken extra geboorteverlof kunnen opnemen. In die periode hebben partners recht op een uitkering ter hoogte van 70% van het loon. Ook het adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt verlengd, van vier naar zes weken. Dit gaat 1 januari 2019 in.

Hoe kijken mannelijke en vrouwelijke werknemers aan tegen deze verruiming van het geboorteverlof voor partners? De helft van de mannen geeft aan bij de invoering van de nieuwe regeling de volledige 5 dagen vol betaald en 5 weken tegen 70% salaris vaderschapsverlof op te willen nemen. Zo blijkt uit onderzoek van Viking onder bijna 1300 mannen en vrouwen. Ook geven drie op de vier respondenten aan tevreden te zijn met de nieuwe regeling. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.