Logo
  • Nieuws
  • 16 juni 2010
  • Lianne Bouman

Meer efficiency bij geschillen tussen OR en werkgever

Twee nieuwe bedrijfscommissies voor de marktsector vervangen voortaan de bestaande 23 bedrijfscommissies. Deze commissies moeten op basis van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) bemiddelen bij geschillen tussen de OR en de werkgever.

Beeld Meer efficiency bij geschillen tussen OR en werkgever

De twee bedrijfscommissies zijn door de bestuurskamer van de Sociaal Economische Raad (SER) ingesteld. Zij gaan op 1 juli en 1 september a.s. van start.

 

Ook is een besluit genomen over de namen van de twee nieuwe bedrijfscommissies:

  • De bedrijfscommissie voor ondernemingen in commerciële sectoren draagt de naam Markt I en start op 1 september 2010.
  • De andere bedrijfscommissie, voor ondernemingen in zorg en welzijn en sociaal-culturele sectoren, heet Markt II en begint al op 1 juli 2010.

 

Naast de twee bedrijfscommissies voor de marktsector blijft de bedrijfscommissie voor de overheid bestaan; deze valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken (BZK).

 

WOR

Volgens de WOR hebben bedrijfscommissies de taak te bemiddelen bij geschillen tussen de ondernemingsraad en de ondernemer. Daarnaast geven zij voorlichting en functioneren zij als vraagbaak. De huidige 23 bedrijfscommissies voor de marktsector krijgen samen circa 80 verzoeken om bemiddeling per jaar. Door de concentratie van bedrijfscommissies, waartoe de Bestuurskamer al eerder besloot, kunnen zij efficiënter werken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.