Logo
  • Nieuws
  • 8 februari 2010
  • Lianne Bouman

Leaseauto of budget per medewerker?

Ruim 80 procent van de werkgevers wil in de toekomst overstappen op Persoonsgebonden Mobiliteitsbudgetten. Voornaamste redenen hiervoor zijn kostenreductie en medewerkertevredenheid. Werknemers geven namelijk steeds vaker aan een eigen keuze te willen maken uit alternatieve vervoersmogelijkheden.

Beeld Leaseauto of budget per medewerker?

Dit is een van de belangrijkste conclusies uit het onlangs door FleetSupport uitgevoerde

Nationaal Mobiliteitsonderzoek onder middelgrote bedrijven, dat plaatsvond in het vierde kwartaal 2009.

 

Het Nationaal Mobiliteitsonderzoek toont aan dat:

  • 82,4 Procent van de deelnemende bedrijven ziet Persoonsgebonden Mobiliteitsbudgetten als een van de speerpunten voor mobiliteit in de toekomst;
  • hoewel reiskosten blijvend gefaciliteerd zullen worden, zal vaste leaseauto steeds vaker worden vervangen door een budget per medewerker, dat hij geheel naar eigen inzicht kan besteden;
  • medewerkers via een Persoonsgebonden Mobiliteitsbudget zelf het vervoer inkopen. Over- en onderschrijdingen worden met het salaris verrekend.

 

Redenen waarom werkgevers maatwerkmobiliteit zien zitten:

  • kostenreductie en medewerkertevredenheid;
  • ze willen minder lange termijn verplichtingen, minder kostenfluctuaties (denk aan de sterk wisselende brandstofprijzen) en meer aandacht voor MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen);
  • toekomstige maatregelen (rekeningrijden, IFRS regelwijzigingen, wijzigingen in loonheffingen en het wegvallen van de milieulabels) spelen een grote rol;
  • het Persoonsgebonden Mobiliteitsbudget sluit goed aan op de maatschappelijke tendens naar meer persoonlijke verantwoordelijkheid van de werknemer.

 

Volgens het onderzoek zouden veel werknemers liefst per direct met deze aanpak beginnen. Wel willen ze een vinger aan de pols houden, door het registreren en monitoren van de kostenontwikkelingen.

 

Tip 1

Maatwerkmobiliteit is vanzelfsprekend ook geschikt voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

 

Tip 2

Wilt u meer informatie over het Nationale Mobiliteitsonderzoek, neem dan contact op met Fleet Support door dit formulier in te vullen.

 

Tip 3

Bij keuze voor dergelijke budgetten, zal een werknemer uiteindelijk ook meewegen hoe zijn netto positie is.

 

Tip 4

Wilt u deelnemen aan het Mobiliteitsonderzoek 2010? Meld u dan hier aan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.