Logo
  • Nieuws
  • 10 december 2010
  • Mariel Hovemann

Klokkenluidersregeling nu ook voor flexwerkers

De gemeentelijke regeling voor klokkenluiders is vernieuwd aldus de VNG. De vernieuwde regeling Melding Vermoeden Misstanden biedt volgens de vereniging meer ondersteuning voor melders van misstanden.

Beeld Klokkenluidersregeling nu ook voor flexwerkers

Op basis van de nieuwe regeling kunnen ook uitzendkrachten of gedetacheerden een misstand melden. Daarnaast kan een misstand nog tot een jaar na beëindiging van het dienstverband worden gemeld. Ook de vertrouwelijkheid is volgens beter geborgd. De melding is altijd vertrouwelijk tenzij de melder geen bezwaar heeft tegen bekendmaking van zijn identiteit.

 

Rechtsbijstandverzekering

Met de vernieuwde regeling kan de melder een beroep doen op de rechtsbijstandverzekering voor het gemeentelijk personeel. VNG-Verzekeringen en Centraal Beheer Achmea hebben de bestaande rechtsbijstandverzekering voor ambtenaren zonder premieaanpassing uitgebreid voor de juridische bijstand aan een melder van een misstand. Hierop kunnen melders een beroep doen als zij door hun melding kosten zouden moeten maken in beroepsprocedures.

 

Huidige regeling intrekken

De VNG roept gemeenten op de huidige regeling in te trekken en de nieuwe voorbeeldregeling als regeling Melding Vermoeden Misstanden vast te stellen. Dit geldt met name de gemeenten die zijn aangesloten bij de Landelijke Commissie Klokkenluiders Gemeenten, op dit moment getal.

 

Regeling voor het bedrijfsleven

Voor werknemers in het bedrijfsleven heeft de Stichting van de Arbeid de ‘Verklaring inzake het omgaan met vermoedens van misstanden in ondernemingen’ (de procedureregeling klokkenluiden) vastgesteld. Deze is echter niet bindend. Dat geldt ook voor de daarin opgenomen voorbeeldprocedure.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.