Logo
  • Nieuws
  • 4 mei 2012
  • Manon Schuttrups

Kamp wil pensioenakkoord uitstellen

Demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil dat pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging uitgesteld wordt. Kamp heeft de Eerste Kamer in een brief gevraagd om zijn wetsvoorstel over onder meer verhoging van de AOW-leeftijd, zoals met sociale partners is afgesproken, vooralsnog aan te houden.

Beeld Kamp wil pensioenakkoord uitstellen

De demissionair minister werkt op dit moment met spoed aan een nieuw wetsvoorstel, omdat VVD en CDA in een crisisakkoord met D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben afgesproken de AOW-leeftijd sneller te verhogen. Deze vijf partijen willen de pensioenleeftijd volgend jaar al met 1 maand verhogen, om vervolgens in stappen in 2019 uit te komen op 66 jaar.

 

Volgens het pensioenakkoord gaat de AOW-leeftijd pas in 2020 van 65 naar 66 jaar. De Eerste Kamer heeft de plenaire behandeling van wetgeving hierover gepland op 15 mei.

 

Wachten op nieuwe plannen pensioen

Al eerder gaven zowel werkgeversorganisaties als de vakbonden aan het openbreken van het pensioenakkoord te betreuren. Volgens een FNV-woordvoerster is het nu wachten op de uitwerking van de nieuwe plannen. En een woordvoerster van VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten te hopen dat de nieuwe plannen op tijd klaar zijn voor volgend jaar.

 

Volgens de Pensioenfederatie is de aanhouding van wetgeving, na het akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, logisch. Wel gaat de koepelorganisatie ervan uit dat er geen vertraging optreedt bij het uitwerken van afspraken met werkgevers en de vakbeweging over het nieuwe toetsingskader voor het sparen voor de oude dag.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.