Logo
  • Nieuws
  • 9 juli 2012
  • Lianne Bouman

Kamp blijft af van instellingsgrens OR

Er wordt niet gerommeld aan de instellingsgrens voor ondernemingsraden. Die blijft op 50 werknemers staan. Tweede Kamerlid Ziengs (VVD) had liever gezien dat de instellingsgrens zou worden verhoogd naar 100 werknemers, met als doel kostenbesparing voor de werkgevers.

Beeld Kamp blijft af van instellingsgrens OR

In een brief van demissionair minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer stelt Kamp zich op het standpunt, dat hij aan de meerwaarde van een ondernemingsraad (OR) prioriteit geeft boven een mogelijke kostenbesparing. In zijn brief benadrukt Kamp bovendien dat de Europese richtlijn (2002/14) ondernemers met 50 werknemers of meer verplicht tot ‘informatie en consultatie’.

 

30 miljoen euro besparing

Kamp geeft wel toe dat een verhoging van de instellingsgrens een besparing van 30 miljoen euro oplevert. Hij vindt echter dat de toegevoegde waarde van een OR belangrijker is. ‘Medezeggenschap draagt bij aan het goed functioneren van de onderneming. De ‘opbrengsten’ van deze constructie liggen primair in de immateriële sfeer: in de onderlinge verstandhoudingen, duidelijkheid over afspraken en rust in de arbeidsorganisatie’, schrijft Kamp.

 

Let op

De ervaring leert dat een OR die zich voortdurend op de vingers gekeken en gecorrigeerd voelt, wantrouwend wordt, ook op andere punten, waarbij dit niet nodig is. De OR in kwestie zal dit namelijk al snel ervaren als niet serieus genomen worden als onafhankelijke gesprekspartner. In die zin beïnvloedt bemoeienis en betutteling vanuit de bestuurder de overlegsituatie met de OR negatief.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.