Logo
  • Nieuws
  • 14 oktober 2008
  • Lianne Bouman

Kamermeerderheid achter Najaarsoverleg

Een Kamermeerderheid is tevreden over het Najaarsoverleg. Tijdens dit overleg zijn afspraken gemaakt over onder meer de ontwikkeling van de lonen, arbeidsparticipatie, scholing van werknemers en de koopkracht van sociale minima.

Beeld Kamermeerderheid achter Najaarsoverleg

'Dit is een rustakkoord in een totaal losgeslagen onzekere wereld', stelde voorman Bernard Wientjes van VNO-NCW in een interview op Radio 1, nadat werkgevers, werknemers en de regering opmerkelijk eensgezind uit het najaarsoverleg kwamen.

 

Een greep uit de voor u belangrijke afspraken:

- De btw gaat deze kabinetperiode niet omhoog.

- De vakbonden matigen de looneisen (FNV-looneis 3,5 procent. CNV: nog niet bekend).

- Zo nodig worden passende maatregelen getroffen als pensioenen last krijgen van de bankencrisis.

- De ontslagvergoeding vanaf 75.000 euro wordt gemaximeerd op één jaarsalaris.

- Een Sociale top waarin sociale partners en kabinet overleggen met gemeenten en Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV)/Centrum Werk en Inkomen (CWI) over de voorwaarden die in de regio’s tot extra plaatsingen van kansarme mensen tot doel hebben.

- Aanjaagteams op regionaal niveau gaan werkgevers, bemiddelaars en werklozen bij elkaar brengen.

- Werkgevers die langdurig werklozen in dienst nemen kunnen tijdelijke loonkostensubsidie krijgen. En een premiekorting als ze uitkeringsgerechtigden boven de 50 jaar aannemen. Dit geldt ook voor het in dienst hebben en houden van werknemers van 62, 63 en 64 jaar.

- De Stichting van de Arbeid komt in het voorjaar ook met voorstellen om via cao-afspraken in te spelen op de wensen van ouders, zoals verlofregelingen en arbeidstijden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.