Logo
  • Nieuws
  • 26 november 2008
  • Arzu Kokeng

Jaartje ‘doorleasen’?

Werkgevers kiezen steeds vaker voor contractverlenging boven het aangaan van nieuwe lease contracten. In het derde kwartaal van 2008 werden bijna 10.000 leaseauto's minder geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een artikel in de Financiële Telegraaf.

Beeld Jaartje ‘doorleasen’?

Volgens de Nederlandse leasemaatschappijen is dit het gevolg van de dreigende recessie en financiële crisis, waardoor klanten terughoudender worden in het aangaan van nieuwe contracten.

 

Verplicht oprijden

In het artikel bevestigt Richard Sikkel, directeur van Athlon Car Lease, de trend: “De laatste drie weken worden er minder nieuwe leaseauto's besteld en ingezet door wagenparkbeheerders. De werkgevers verplichten hun leaserijders auto's op te rijden die door vertrekkende collega's zijn achtergelaten.”

Ook Leaseplan ziet dat klanten minder snel een nieuwe auto bestellen. Het bedrijf signaleert ook dat bestaande contracten worden verlengd. Dat is namelijk voor de klant goedkoper, want hoe ouder de auto is, hoe lager de maandelijkse lasten.

 

Voorbode barre tijden

De voorzichtigheid van werkgevers en wagenparkbeheerders lijkt een voorbode voor slechte tijden. De Financiële Telegraaf schrijft dat de geschiedenis leert dat de resultaten in de leasebranche de conjunctuur met enkele maanden vertraging volgen. Daar komt bij dat de leasetarieven in de afgelopen maanden flink gestegen zijn. Door de ontwikkelingen op de kredietmarkt zijn de kosten voor de financiering van auto’s toegenomen.

 

Tip

Vraag uw werknemers die vertrekken of hun nieuwe werkgever het leasecontract wil overnemen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.