Logo
  • Nieuws
  • 17 augustus 2011
  • mr. Ineke van de Pas, De Voort Hermes De Bont Advocaten

Invoering ploegendienst: toestemming OR nodig?

Om de productiecapaciteit te vergroten heeft een bedrijf besloten tot een tweeploegendienst zonder hiervoor de instemming van de ondernemingsraad te vragen. Hierop stapt de ondernemingsraad naar de Bedrijfscommissie en verzoekt tevens in kort geding een verbod op handhaving van de tweeploegendienst.

Beeld Invoering ploegendienst: toestemming OR nodig?

Het productiebedrijf betwist dat de ondernemingsraad een instemmingsrecht heeft en dat de beroepstermijn is verstreken. Daarnaast stelt het bedrijf dat er geen reden is om de uitkomst van de procedure bij de Bedrijfscommissie niet af te wachten.

 

Instemmingsrecht OR

De voorzieningenrechter geeft aan dat een voorlopige voorziening alleen kan worden toegewezen, als valt te verwachten dat in een eventuele bodemprocedure een soortgelijke vordering van de ondernemingsraad tot een toewijzing zal leiden.

 

Volgens de rechter motiveert de ondernemingsraad niet waarom de procedure bij de Bedrijfscommissie niet kan worden afgewacht. Tot slot geeft de voorzieningenrechter aan dat de ondernemingsraad heeft gesteld dat een voorlopige voorziening wordt gevraagd, zodat de kantonrechter een uitspraak kan doen over het instemmingsrecht van de ondernemingsraad. De voorzieningenrechter doet echter geen uitspraak of de ondernemingsraad dit recht heeft.

 

Rechtbank Haarlem, 11 mei 2011, LJN: BQ4752

 

Tip

Pas na de bemiddelings- en adviesprocedure bij de Bedrijfscommissie kan op grond van de WOR een procedure bij de kantonrechter worden gestart. Als er een spoedeisend belang is, kan een ondernemingsraad via een kort geding het besluit schorsen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.