Logo
  • Nieuws
  • 3 augustus 2010
  • Lonneke Gillissen

Houd rekening met adviesrecht OR, weet nu ook MSD...

De ondernemingsraad heeft het recht om advies uit te brengen over besluiten over het (voort)bestaan van een onderneming. Negeren van dit adviesrecht kan het bestuur van het bedrijf duur komen te staan. De recente ontwikkelingen bij MSD in Oss zijn hiervan een levend voorbeeld.

Beeld Houd rekening met adviesrecht OR, weet nu ook MSD...

Al enige tijd is bekend dat moederbedrijf Merck wil snijden bij MSD, het voormalige Organon. Daardoor zou onder meer de afdeling onderzoek verdwijnen: bijna 2200 banen staan op de tocht. Afgelopen vrijdag stapte de ondernemingsraad (OR) van het bedrijf naar de Ondernemingskamer. De rechtszaak  om het massaontslag bij Organon te voorkomen, vindt versneld plaats op 2 september.

 

Toestemming van de OR is nodig om de reorganisatie te kunnen doorzetten, maar MSD meent dat die toestemming nu nog niet nodig is. MSD werkt aan een uitgebreid plan, dat in september of oktober klaar moet zijn. Dát zal dan aan de Raad van Commissarissen en de OR worden voorgelegd.

 

In strijd met belang onderneming

Ook de Raad van Commissarissen heeft deze massaontslagplannen inmiddels afgekeurd, maar ondanks dat gaat MSD door met de reorganisatie. Volgens president-commissaris Paul Brons handelt MSD hiermee in strijd met het belang van de onderneming, de werknemers, het algemeen belang van Nederland, de regio en Oss.

 

Het Amerikaanse moederbedrijf Merck van MSD wil echter ook nog een deel van het productiebedrijf verkopen, aldus de OR. Of daardoor meer banen verloren gaan, is onduidelijk. Bij het deel dat Merck zou willen verkopen werken ruim 1300 mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.