Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2010
  • Lianne Bouman

Heeft OR instemmingsrecht bij werkkostenregeling?

Heeft de ondernemingsraad (OR) instemmingsrecht bij de werkkostenregeling? Deze vraag heeft meerduidige antwoorden, want bij de huidige regeling vergoedingen en verstrekkingen bepaalt de Wet op de ondernemingsraden (WOR) instemmingsrecht voor de ene vergoedingsregeling wel en voor de andere niet.

Beeld Heeft OR instemmingsrecht bij werkkostenregeling?

In elk geval heeft de OR het overlegrecht, informatierecht en zorgrecht. Bovendien kan de OR ook voorstellen doen (initiatiefrecht). Conclusie: vergoedingen, verstrekkingen en secundaire arbeidsvoorwaarden mogen niet worden gewijzigd zonder instemming van de OR en/of de vakbond.

 

Soms zijn in de cao per regeling meer bevoegdheden aan de OR gegeven. Zo zijn er  Ondernemingsraden die hebben afgesproken dat het hele personeelshandboek of arbeidsvoorwaardenpakket één keer per jaar wordt doorgenomen en dat de OR met wijzigingen instemt.

Instemmingsrecht

Gezien het bovenstaande moet de werkgever dus inventariseren hoe de arbeidsvoorwaarden in het verleden tot stand zijn gekomen en welke rol de OR hierin heeft gehad. De OR zal op dezelfde manier bij de uitvoering van de werkkostenregeling moeten worden betrokken en gebruik moeten kunnen maken van het instemmingsrecht. Alleen dan kunnen aanpassingen/wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden correct worden doorgevoerd en het vertrouwen winnen van de werknemers.

Tip 1

Neem de tijd. De werkkostenregeling is immers pas per 1 januari 2014 verplicht. Maak een plan van aanpak. Zet alle werkkosten en arbeidsvoorwaardelijke regelingen die er nu zijn op een rij. Bekijk welke regelingen wel en welke niet onder het forfait vallen. Er moet worden gekeken welke u wilt behouden of welke aangepast moeten worden. Maak een afspraak met de OR of zet de werkkostenregeling op de agenda.

Tip 2

Zorg ervoor dat de werkkostenregeling zo veel mogelijk aan de wensen van alle medewerkers tegemoet komt. U kunt eventueel vooraf met individuele werknemers overeenkomen dat een bepaalde vergoeding als brutoloon wordt uitbetaald, en zodoende buiten het algemene forfait blijft.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.