Logo
  • Nieuws
  • 19 juli 2010
  • mr. I. van de Pas, De Voort Hermes de Bont

Heeft een onvolledig medezeggenschapsorgaan legitimiteit?

De centrale cliëntenraad (CCR) en de raad van bestuur (RvB) van een zorgcentrum hebben overleg over de verhoging van de cliëntentarieven. Het overleg loopt vast en er vinden geen vergaderingen meer plaats. De RvB stelt zich op het standpunt dat een onvolledige CCR geen recht van medezeggenschap heeft. Is dit correct?

Beeld Heeft een onvolledig medezeggenschapsorgaan legitimiteit?

De cliëntenraad vindt dat er een onjuiste taakuitoefening door de RvB is. De raad frustreert en negeert de medezeggenschap door de CCR door het inhoudelijk overleg eenzijdig op te schorten. Ook gaat de bestuurder niet in op informatieverzoeken van de cliëntenraad.

 

Geen representatieve vertegenwoordiging?

De bestuurder heeft aangevoerd dat de cliëntenraad niet als een representatieve vertegenwoordiging van de cliënten kan worden gezien en niet is te beschouwen als een cliëntenraad in de zin van artikel 2 BMCZ. Twee lokale cliëntenraden hebben namelijk tijdelijk afgezien een lid in de CCR te benoemen.

 

Zittingsperiode verlopen

Het feit dat de CCR tijdelijk uit minder dan het voorgeschreven aantal leden bestaat, doet niet af aan de legitimiteit van de CCR, zo oordeelt de ondernemingskamer. Omdat de bestuurder de achtergebleven leden steeds als een gesprekspartner heeft beschouwd, doet ook het feit dat de zittingsperiode is verlopen niet aan deze legitimiteit af. Er is gegronde reden voor twijfel aan een juist beleid van de bestuurder. De ondernemingskamer zal op die grond een onderzoek gelasten naar de gang van zaken.

 

Ondernemingskamer, 29 april 2010, LJN: BM3172

 

Tip: Deze kwestie kan ook bekeken worden vanuit de WOR. Een gebrekkige ondernemingsraad is een raad waarin niet alle vacatures zijn vervuld. Indien er nog leden resteren, al is het er maar één, dan bestaat er nog steeds een ondernemingsraad. Dat houdt in dat de lopende zittingstermijn voortduurt. Een gebrekkige ondernemingsraad kan nog wel functioneren, mits hij kan voldoen aan de quorumbepalingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.