Logo
  • Nieuws
  • 3 november 2009
  • Erik de Groot

Grote salarisverschillen in organisatiegrootte en –type

Bedrijven met minder dan vijftig werknemers betalen werknemers doorgaans minder goed dan grotere bedrijven. Dit blijkt uit de Beloningsmonitor 2009/2010 van salarisverwerker ADP, organisatieadviesbureau Berenschot en Springer Uitgeverij.

Beeld Grote salarisverschillen in organisatiegrootte en –type

Het onderzoek toont aan dat een medewerker van een klein bedrijf gemiddeld € 51.371 per jaar ontvangt en een werknemer van een middelgroot bedrijf, tot 250 werknemers, gemiddeld € 56.014 opstrijkt.

Ook zijn er duidelijke verschillen te zien tussen profit- en non-profit organisaties. Vooral op directieniveau zijn medewerkers van profit-organisaties beter af. Voor lager personeel kan het daarentegen juist lonend zijn om te werken bij een non-profitorganisatie. Zij verdienen daar gemiddeld drie procent beter dan bij profit-organisaties.

 

Starters

Voor uitvoerend en lager personeel is een commerciële functie financieel niet aantrekkelijk. Met een vast jaarsalaris van € 26.297 verdienen zij 14 procent minder dan gemiddeld. De functiegroep Media & Publishing springt er voor starters bovenuit. Het jaarsalaris van een beginnende redacteur ligt bijvoorbeeld 23 procent boven het gemiddelde.

 

Auto van de zaak

Ook tussen variabele beloningen bestaan flinke verschillen. Met bijna 15 procent van hun vaste jaarsalaris krijgen ICT-ers de hoogste bonus. Terwijl medewerkers Research & Development met nog geen twee procent de laagste bonus ontvangen.

Leaseauto’s komen het meest voor bij de functies binnen Corporate Affairs, 20 procent. Ook ICT en Sales scoren hoog met respectievelijk 11 en 10 procent.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.