Logo
  • Nieuws
  • 31 mei 2010
  • Lianne Bouman

Geen premieafdracht. Toch pensioen

De Pensioenwet (PW) normeert noch codificeert het principe dat werknemers wel worden geacht bij een pensioenfonds pensioenaanspraken op te bouwen, ongeacht of de werkgever de verschuldigde pensioenpremie heeft voldaan. Er zijn echter uitzonderingen, aldus Pensioen Magazine.

Beeld Geen premieafdracht. Toch pensioen

De wetgever heeft bij de behandeling van het principe wel de opmerking geplaatst dat er situaties denkbaar zijn waarin uitzonderingen gerechtvaardigd zijn. Althans, zo zijn de zogenoemde boze opzetsituatie en vrijwillige voortzetting gekwalificeerd. De beoordeling van de overige situaties is overgelaten aan de pensioenfondsen zelf.

 

Geen premie, wel pensioen

Het principe ‘geen premie, wel pensioen’ is dus de hoofdregel binnen de pensioenwet waar in slechts twee gevallen vanaf wordt geweken. Het blijkt overigens dat het principe allerminst nieuw is, maar ook al onder de Pensioen en spaarfondsenwet (PSW) gold. Zowel in de PSW als in de PW zijn bepalingen opgenomen waaruit kan worden afgeleid dat wanbetaling of betalingsonmacht van de werkgever in beginsel niet kan worden afgewenteld op de werknemer.

 

Plichten werkgever en fonds

Of afwijken mogelijk is, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden per geval. Het Pensioen Magazine schrijft dat in elk geval de plichten van de werkgever en het fonds, gezien de jurisprudentie hierover, veel zwaarder wegen dan die van de werknemer.

 

Let op: De werkgever is verantwoordelijk voor de totale premieafdracht. Uiterlijk binnen een maand na afloop van ieder kalenderkwartaal moet de premie zijn voldaan. Bij premieachterstand moet de pensioenuitvoerder de deelnemer hierover informeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.