Logo
  • Nieuws
  • 1 februari 2010
  • mr. I. van de Pas, De Voort Hermes de Bont

Geen instemmingsrecht OR bij antivertrekregeling

De Raad van Commissarissen van Connexxion treft, alvorens te privatiseren, een regeling met de achttien belangrijkste medewerkers die moet voorkomen dat zij de onderneming verlaten, worden weggekocht of zich tegen de nieuwe aandeelhouder verzetten. Onder bepaalde voorwaarden hebben de medewerkers aanspraak op een aanvullende schadeloosstelling. Moet voor zo'n regeling instemming worden gevraagd van de OR?

Beeld Geen instemmingsrecht OR bij antivertrekregeling

De COR meent van wel maar de kantonrechter acht dit standpunt onjuist, omdat er geen sprake is van een beloningsregeling. Weliswaar is er sprake van een schadeloosstelling, maar dat is geen beloningsregeling in de zin van artikel 27 lid 1 sub c WOR. De regeling houdt namelijk geen tegenprestatie in voor verrichte arbeid. De wijze waarop de beloning wordt bepaald, wijzigt dan ook niet.

 

Ontslagbeleid

Daarnaast is geen sprake van een besluit over het ontslagbeleid. De regeling geeft niet aan wie in welke gevallen voor ontslag in aanmerking komen, maar regelt alleen de aanspraken indien een medewerker binnen twee jaar onverwijtbaar wordt ontslagen. Bovendien geldt de regeling niet voor iedere werknemer en is deze niet aan alle managers aangeboden.

 

Kantonrechter Haarlem, 16 november 2009, JAR 2009/302 (LJN: BK3853)

 

Tip: De ondernemingsraad heeft alleen een instemmingsrecht met betrekking tot een wijziging die ziet op de systematiek of de methodiek van een beloningsregeling. Bij een beloningssysteem gaat het om een tegenprestatie voor de verrichte arbeid. Dit is ook de reden dat een regeling op het gebied van een onkostenvergoeding geen beloningssysteem kan zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.