Logo
  • Nieuws
  • 26 januari 2010
  • Erik de Groot

Fulltime baan kan ook parttime

74 procent van de parttimers vindt dat hun laatste fulltime baan ook parttime ingevuld had kunnen worden. Dit blijkt uit het recent uitgevoerde Nationaal Parttime Onderzoek dat parttimecarrière.nl hield onder 744 hoger opgeleide parttimers.

Beeld Fulltime baan kan ook parttime

René van Dalen, mede-oprichter van parttimecarrière: “Diversiteit op hoger niveau staat bij veel werkgevers op de strategische agenda. Het dilemma is vaak dat deze banen volgens veel werkgevers niet parttime in te vullen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat werknemers daar een andere mening over hebben en dat parttime werken vaak wel degelijk mogelijk is binnen fulltime functies.”

 

Anytime, Anywhere

Werkgevers denken nog te vaak vanuit aanwezigheid en beschikbaarheid. Parttimers denken liever in termen als “anytime” en “anywhere”. Vooral bij functies waar het erom gaat dat het werk op tijd af is en niet waar en wanneer dit werk gedaan wordt, is dit een goed alternatief.

Van de respondenten van het onderzoek is zestig procent vrouw met kinderen en een partner die fulltime werkt. Deze groep vindt het heel belangrijk om woensdagmiddag de kinderen van school te kunnen halen, maar blijkt wel degelijk bereid om ’s avonds weer aan het werk te gaan. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat slechts 4,4 procent niet bereid is om buiten de contracturen te werken.

 

Kinderen belangrijk, salaris minder

79 procent van de ondervraagden geeft kinderen aan als belangrijkste factor voor de parttime wens. Voor 13 procent is dit studie. De belangrijkste criteria bij de keuze van werk zijn:
1. Leuk en afwisselend werk
2. Uitdaging binnen het werk
3. Passende werktijden
4. Salaris
5. Korte reisafstand

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.