Logo
  • Nieuws
  • 18 februari 2011
  • Miranda Panse

Fraude sociale wetgeving harder aangepakt

Minister Kamp van Sociale Zaken wil ondernemers die frauderen met de sociale wetgeving harder aanpakken. Bij de recidivisten wil hij het bedrijf sluiten.

Beeld Fraude sociale wetgeving harder aangepakt

Aanleiding hiervan is het bekend worden van de fraudecijfers bij de glastuinbouw in het Westland. Daar bleek 18 procent van de 300 gecontroleerde bedrijven zich schuldig te hebben gemaakt voor het inhuren van illegalen en aan onderbetaling. Die cijfers liggen in Westland al jarenlang hoger dan in de rest van Nederland. Landelijk ligt dit cijfer rond de 7 procent.

 

Geen bevoegdheid

Op dit moment heeft de minister niet de bevoegdheid om bedrijven van recidivisten te sluiten. Volgens een woordvoerster wordt nog onderzocht wat de mogelijkheden zijn. Zo wordt gekeken of gemeenten iets kunnen uitrichten door vergunningen in te trekken. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan komt de minister met een nieuw wetsvoorstel.

Het UWV heeft vorig jaar fraude aan het licht gebracht voor in totaal 160.000 euro. In 2008 en 2009 lag dit aantal hoger namelijk 750.000 euro. Dit bedrag werd teruggevorderd aan onterecht ontvangen uitkeringen voor werkloosheid, ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.