Logo
  • Nieuws
  • 4 maart 2011
  • Lianne Bouman

Fiscus spoort wanbetalers WOR-heffing op

Heeft u meer dan 50 werknemers in dienst? Dan bent u verplicht een ondernemingsraad (OR) te hebben. Let op: ook als u hebt verzaakt een OR in te stellen, bent u toch WOR-heffing verschuldigd. De heffing is bestemd voor de scholing en vorming van ondernemingsraadsleden. De belastingdienst gaat wanbetalers voortaan aanpakken.

Beeld Fiscus spoort wanbetalers WOR-heffing op

De omvang en samenstelling van een OR kan per bedrijf verschillen. In de Wet op de ondernemingsraden (WOR) zijn de rechten en plichten van de OR vastgelegd. Ondernemingen die OR-plichtig zijn maar tegen de wetgeving in geen OR hebben ingesteld, ontsnappen niet langer aan de WOR-heffing.

 

Verplicht betalen

De belastingdienst heeft namelijk toegang gekregen tot de SER-database met gegevens van de ondernemers die verplicht zijn om de heffing ondernemingsraden te betalen. De fiscus legt deze heffing namens de SER op. Door gebruik te maken van de database kan de belastingdienst werkzaamheden voor deze heffing efficiënter uitvoeren.

 

Tip

Op de site van de SER treft u een formulier aan waarmee de SER na invulling ervan kan vaststellen of op u de verplichting rust om de heffing te betalen. Het is raadzaam het formulier ook in te vullen als u meent dat de bepalingen van de WOR niet op uw onderneming van toepassing zijn. U voorkomt daarmee dat ten onrechte toch een heffing wordt opgelegd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.