Logo
  • Nieuws
  • 28 oktober 2009
  • Lianne Bouman

Extra's en uitjes verleden tijd door nieuwe werkkostenregeling?

Met zijn nieuwe belastingplan dreigt staatssecretaris De Jager (Financiën) roet in het eten te gooien als u van plan bent om leuke extraatjes voor werknemers te organiseren als kerstpakketten en survivaltochtjes in de Ardennen. Als het aan De Jager ligt mogen werkgevers hier vanaf 2011 nog maar 1,5% van de totale loonsom vrij aan uitgeven. Over alles wat de werkgever meer uitgeeft aan leuks, gaat hij 80% eindheffing betalen.

Beeld Extra's en uitjes verleden tijd door nieuwe werkkostenregeling?

Ook de fiets van de zaak en bedrijfsfitness zouden aanvankelijk binnen de forfaitaire ruimte vallen. De Jager heeft donderdag 29 oktober 2009 echter per brief aan de Tweede Kamer laten weten meer kosten buiten het forfait van de nieuwe werkkostenregeling te laten vallen. Zo wordt de fiets van de zaak niet afgeschaft, blijft het fiscale voordeel voor bedrijfsfitness gewoon bestaan en worden personeelskortingen op hypotheken buiten de werkkostenregeling gehouden. Daarnaast kunnen werkgevers de eerste drie jaar jaarlijks kiezen of ze het huidige of het nieuwe regime willen gebruiken.

 

De vrees bestaat dat werkgevers bedrijfsuitjes en kerstpakketten, die al snel flink zullen snijden in de toegestane 1,5% van de totale loonsom, te gortig gaan vinden. Voor enkele specifieke onderwerpen, zoals de reiskosten, tijdelijke verblijfkosten, cursussen en studiekosten, zakelijke etentjes en rouwkransen zullen de huidige regelingen in principe wel blijven gelden. Zij het in een andere vorm dan nu.

 

Laptops

De toelichtende tabel op de werkkostenregeling die De Jager eerder naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, toont aan dat onder meer ook laptops en telefoons voor zakelijk gebruik niet op het forfait van de werkkostenregeling zullen drukken. Men moet dan wel voldoen aan bepaalde eisen voor zakelijk gebruik.

 

Domper voor personeel en bedrijfsuitjessector

Er bestaan nu ten minste 29 verschillende fiscale regelingen voor vormen van ‘loon in natura’. De Jager wil met de werkkostenregeling de regelbrij vereenvoudigen tot een enkele regeling. Wat een administratieve lastenvermindering inhoudt voor de werkgever en de Belastingdienst, maar een domper betekent voor personeel en voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in bedrijfsuitjes en kerstpakketten.

 

Reacties uit bedrijfsleven

VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes is blij met het voornemen van de staatssecretaris om de verwarrende regels rondom loon in natura te vereenvoudigen. Hij vindt het echter niet goed dat dit betekent dat werkgevers meer belasting moeten betalen.

 

Bedrijven die gespecialiseerd zijn in bedrijfsuitjes maken zich eveneens zorgen. Hun omzet dreigt te kelderen, als de plannen van de staatssecretaris doorgaan. Hetzelfde gold voor fietshandelaren. De Bovag zei de voorstellen van De Jager niet te begrijpen: "Een fietsende werknemer is gezonder en staat niet in de file." De fietsenbranche hoeft zich nu dus geen zorgen meer te maken om omzetverlies

 

Tip

De toelichtende tabel op de werkkostenregeling vindt u hier.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.