Logo
  • Nieuws
  • 9 maart 2010
  • Lianne Bouman

Elektrische auto fiscaal extra aantrekkelijk

Minister De Jager van Financiën heeft een extra belastingaftrek voor elektrische personenauto’s aangekondigd. Deze extra belastingaftrek geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 en valt onder de Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Beeld Elektrische auto fiscaal extra aantrekkelijk

Met MIA kunnen ondernemers tot 40 procent van het investeringsbedrag aftrekken van hun fiscale winst. De MIA wordt vaak gecombineerd met Vamil (Vrije Afschrijvingsregeling Milieu-investeringen). De technologie, die in aanmerking komt voor MIA en/of Vamil, staat op de milieulijst van VROM. Jaarlijks beoordeelt het ministerie welke aangeboden milieutechnologieën op de lijst worden geplaatst.

 

Het besluit tot extra aftrek is genomen om elektrisch rijden te stimuleren. Volgens De Jager moet Nederland hierbij internationaal voorop lopen: "Door de extra fiscale tegemoetkoming voor elektrische auto’s wordt het voor bedrijven aantrekkelijker om te investeren. In 2010 zullen naar schatting al meer dan 1.000 auto’s worden aangeschaft."

 

Investeringsaftrek

De kosten van de maatregelen worden voor 2010 geraamd op 2,5 miljoen euro. Uitgaande van 1.000 auto’s zal het bij deze regeling om een paar duizend euro’s aan extra belastingaftrek per auto gaan. Omdat het om een investeringsaftrek gaat lijkt de regeling niet voor particulieren van toepassing. Over de exacte invulling van de aftrek zijn nog geen details bekend.

 

Tip: Gebruikers van een elektrische auto van de zaak hoeven tot en met 2014 de fiscale bijtelling niet te betalen. Daarna zal men naar verwachting 7 procent bijtelling moeten afdragen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.