Logo
  • Nieuws
  • 9 april 2009
  • David Davidson

Donner wil Wajong-plannen versoepelen

Minister Donner van Sociale Zaken gaat jonggehandicapten eerder de kans geven om  hun Wajong-uitkering aan te vullen tot tenminste het minimumloon door te werken.

Beeld Donner wil Wajong-plannen versoepelen

Dat zei de bewindsman dinsdag in de Tweede Kamer. De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP, PVV en GroenLinks zijn bang dat jongeren met een lichamelijke of geestelijke beperking negen jaar lang moeten werken voor minder dan het minimumloon. Donner is bezig de Wajong-uitkering minder aantrekkelijk te maken voor jongeren van 18 tot 27 jaar, om ze te prikkelen zo zelfstandig mogelijk hun geld te verdienen.

 

Afgekeurd

Volgens Donner worden veel mensen op hun achttiende ten onrechte volledig afgekeurd, waarna ze tot hun vijfenzestigste afhankelijk zijn van een uitkering. De minister wil ze nu pas vanaf hun 27e een definitieve Wajong-uitkering toekennen, omdat volgens hem de prikkel om meer te werken wegvalt als ze direct het minimumloon krijgen.

 

Stempel

Een Kamermeerderheid steunt zijn voorstel: een jongere met een ‘Wajong-stempel’ schrikt namelijk werkgevers af. De regeringspartijen willen wel dat Wajong’ers die al vijf jaar een baan hebben en waarvan het UVW heeft vastgesteld dat ze niet meer kunnen verdienen, eerder duidelijkheid krijgen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.