Logo
  • Nieuws
  • 22 oktober 2008
  • mr H. Moltmaker

Dienstrooster aanpassen ondanks verworven rechten

Het is niet eenvoudig om verworven rechten van werknemers weer af te nemen. Dat lukt alleen als heel goed naar de belangen van de betrokken werknemers wordt gekeken.

Beeld Dienstrooster aanpassen ondanks verworven rechten

In deze uitspraak (Hof Amsterdam 14 augustus 2008, LJN BF3809) had een werkgever jarenlang een 4x9 dienstrooster toegepast, in afwijking van de CAO. Hij wilde hier van af, maar de werknemers zagen dat niet zitten en stapten naar de rechter. De kantonrechter gaf ze gelijk, maar in hoger beroep kreeg de werkgever toch zijn zin. Het Hof vindt daarbij belangrijker dat de regeling zoals omschreven in de CAO wordt gevolgd.

De werkgever mag dus het dienstrooster aanpassen, zolang hij daarbij maar voldoende rekening houdt met de (privé)belangen van de werknemers.

Aanpassing van verworven rechten

Het afnemen van verworven rechten van werknemers wordt door Nederlandse rechters zelden toegestaan. Het is alleen mogelijk om wijzigingen aan te brengen in de arbeidsvoorwaarden als de redenen hiervoor zo goed zijn dat een redelijke werknemer die niet kan weigeren. Uit deze uitspraak van het Hof blijkt dat het bij afwijkingen van de CAO wel eens eenvoudiger kan zijn om een aanpassing door te voeren. Nooit mag echter het belang van de werknemer uit het oog worden verloren.

Tip

Een negatieve aanpassing van arbeidsvoorwaarden kan alleen als dit objectief te rechtvaardigen is. Zorg daarbij voor een goede overgangsregeling en probeer negatieve gevolgen (tijdelijk) te compenseren. Dan is de kans van slagen het grootst. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.