Logo
  • Nieuws
  • 25 juni 2009
  • Lianne Bouman

Collectieve pensioenstelsel: systeem van verval

“Een systeem van verval,” en “We komen angstig dicht bij de grens, waarbij omslag goedkoper is dan kapitaaldekking.” Dat zegt Jean Frijns, bijzonder hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, in het blad Pensioen Bestuur & Management.

Beeld Collectieve pensioenstelsel: systeem van verval

“In Nederland kunnen pensioenfondsen weinig anders doen dan beleggen in risicovolle aandelen”, zei Frijns in 2001 in reactie op de crisis meldde de Financiële Telegraaf op 16 juni. “Geld steken in (veilige) obligaties zou de pensioenpremie doen verdubbelen.” Frijns heeft tegenwoordig zijn twijfels over het wel kunnen blijven vasthouden aan een risicovolle beleggingsstrategie. Dat maakt volgens de hoogleraar een fonds kwetsbaar voor een volgende crisis. Hij zegt ook dat behalve financiële crises ook de structurele daling van de rente een rol speelt. Dat maakt pensioen door middel van vermogensopbouw duur.

 

Saillant detail is, dat de bijzonder hoogleraar beleggingsleer tot medio 2005 directeur beleggingen bij Nederlands grootste pensioenfonds ABP was.

 

Oplossingen

De hoogleraar ziet wel oplossingen. Fondsen zouden bijvoorbeeld minder op dagkoersen moeten worden afgerekend en zij zouden het pensioen kunnen opsplitsen in een gegarandeerd deel en in een deel, waarvan uitbetaling afhangt van de beleggingsopbrengst. Toch verwacht Frijns dat de regelingen versoberd zullen worden.

 

Algemene middelen

Het Nederlandse pensioenstelsel wijkt nogal af van die in ons omringende landen. In het buitenland wordt niets gespaard voor pensioenen, maar betaalt de overheid pensioenuitkeringen uit algemene middelen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.