Logo
  • Nieuws
  • 6 juli 2009
  • Lianne Bouman

Coalitie kijft over beoordeling alternatieven AOW

Dit najaar komt de Sociaal-Economische Raad (SER) met alternatieven voor een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. PvdA en ChristenUnie vinden het voldoende als de alternatieve plannen net zoveel opleveren als de verhoging van de AOW-leeftijd. Het CDA stelt echter meer eisen, dit bleek na een debat in de Tweede Kamer tussen de coalitiepartijen.

Beeld Coalitie kijft over beoordeling alternatieven AOW

Het CDA vindt dat het advies aan meer eisen moet voldoen: het SER-advies moet ook getoetst worden aan de eisen dat het de arbeidsparticipatie vergroot en de positie van de pensioenfondsen versterkt.  PvdA en ChristenUnie wezen erop, dat afgesproken is dat het SER-alternatief, net als de hogere AOW-leeftijd, vier miljard euro moet opleveren. Het CDA benadrukt verder dat het advies geen lastenverzwaring mag betekenen. Wat de eis voor arbeidsparticipatie betreft, staat de ChristenUnie op één lijn met het CDA.

 

Ruimte voor SER

De ChristenUnie vindt net als de PvdA dat de sociale partners alle ruimte moeten krijgen om alternatieven aan te leveren. Zowel voor beide partijen zal het SER-advies een zwaarwegende rol spelen in de besluitvorming.

Het CDA stelt dat aanpassing van de AOW op zijn vroegst 1 januari 2015 zou kunnen, omdat tot die tijd bijvoorbeeld nog het overgangsregime geldt voor eerdere maatregelen in het beperken van VUT- en prepensioenregelingen.

 

Tip

Sinds 1 januari 2005 is de fiscale faciliëring voor VUT-regelingen beëindigd. Net als bij prepensioen bleef de faciliteit nog gehandhaafd tot 1 januari 2006 voor op 31 december 2004 bestaande regelingen. Verder blijft deze faciliteit gelden voor werknemers die op 1 januari 2005 55 jaar of ouder zijn, en voor regelingen die recht geven op uitkeringen aan werknemers die al vóór 1 januari 2006 één of meer uitkeringen op grond van deze regeling genoten.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.