Logo
  • Nieuws
  • 9 november 2009
  • Lianne Bouman

Bijtelling zakelijke ‘youngtimers’ bijgesteld

De verhoging van de fiscale bijtelling op zogenoemde youngtimers - auto's tussen de 15 en 25 jaar oud - wordt aangepast. De voorgestelde verhoging viel bij ondernemers en werkgeversorganisaties niet in de smaak. De regeling wordt verzacht door de bijtelling te baseren op de dagwaarde en niet op de cataloguswaarde.

Beeld Bijtelling zakelijke ‘youngtimers’ bijgesteld

De bijtelling voor zakelijke youngtimers wordt per 2010 verhoogd van 25 naar 35 procent over de dagwaarde. Concreet komt het erop neer dat de gemiddelde gedupeerde niet 500 euro per maand meer aan bijtelling voor zijn ooit zeer prijzige auto hoeft te betalen, maar slechts 20 euro per maand meer. Voor auto’s vanaf 25 jaar geldt de bijtelling op basis van de economische waarde.

 

Kostenverhoging

De initiatiefnemers van de protestsite Bijtellingyountimer.nl rekenden uit dat de eerder voorgestelde maatregel ondernemend Nederland in totaal 150 miljoen euro zou kosten. Het zouden vooral de kleine ondernemers zijn die een kostenverhoging van gemiddeld 500 euro per maand op hun bord zouden krijgen, als de regeling per 1 januari 2010 zou ingaan.

 

Vrijstelling elektrische auto’s

Er wordt een speciale bijtellingscategorie voor elektrische auto’s ingevoerd. Gedurende de jaren 2012 tot en met 2014 bedraagt de bijtelling op elektrische auto’s zeven procent van de catalogusprijs. Berijders van deze auto’s zijn gedurende de jaren 2010 en 2011 volledig vrijgesteld van bijtelling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.