Logo
  • Nieuws
  • 28 oktober 2009
  • Manon Schuttrups

Bereidheid om tot 65 jaar te werken neemt toe

De bereidheid om tot het 65e jaar door te werken, neemt toe. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die TNO heeft gepubliceerd.

Beeld Bereidheid om tot 65 jaar te werken neemt toe

In 2005 wilde nog maar 21 procent van de ondervraagden tot het 65e jaar doorwerken. Vorig jaar was dat 36 procent, aldus onderzoeker Jan Fekke Ybema. Op de vraag of werknemers (45 tot 64 jaar) denken dat zij hiertoe in staat zijn, antwoordde in 2008 de helft bevestigend. In 2005 was dat nog 40 procent.

 

Werken na je 65ste

Een op de acht werknemers zegt ook bereid te zijn om na het 65ste jaar te blijven werken. Mannen zijn hier vaker toe bereid (14 procent) dan vrouwen (9 procent). In de bouw is de bereidheid het kleinst.

 

Mensen willen langer doorwerken als het werk lichamelijk niet te zwaar is, aldus Ybema. Flexibele werktijden en een prettig werkklimaat helpen ook. Als er te hoge eisen worden gesteld of als er sprake is van gezondheidsproblemen, wordt de bereidheid kleiner.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.