Logo
  • Nieuws
  • 3 februari 2009
  • Lianne Bouman

Bent u bekend met de seniorenregeling?

Vindt u het vervelend om uw oudere werknemers weg te moeten bezuinigen? Weet u dat u op minder drastische wijze uw personeelskosten kunt drukken? U kunt namelijk gebruikmaken van de seniorenregeling uit 2006.

Beeld Bent u bekend met de seniorenregeling?

Veel bedrijven zijn niet op de hoogte van de seniorenregeling uit 2006, die het mogelijk maakt om ouderen op fiscaal aantrekkelijke wijze tijdelijk minder te laten werken en ze zo toch voor de arbeidsmarkt te behouden.

 

De seniorenregeling 2006

De seniorenregeling 2004 liep tot 62 jaar. Door de afschaffing van de prépensioenregeling in 2006 werd de seniorenregeling opgeschoven. Sinds 1 januari 2006 kunnen medewerkers tussen 58 en 65 jaar hun werktijd terugbrengen tot 80 procent van het arbeidspercentage met behoud van 90 procent van het salaris, onder inlevering van de ATV-dagen. De pensioenopbouw tijdens de seniorenregeling wordt niet over 100 procent, maar over 90 procent van het salaris voortgezet.

 

Alternatief

De vergeten of misschien onbekende seniorenregeling kan een bruikbaar alternatief zijn naast de werktijdverkorting die het ministerie van Sociale Zaken biedt. Zeker als uw onderneming niet in aanmerking komt voor werktijdverkorting, omdat u nog onvoldoende omzetdaling heeft, biedt de seniorenregeling soelaas. Veel werkgevers, en misschien ook u, zien zich genoodzaakt om werknemers massaal te ontslaan. Met de seniorenregeling uit 2006 kunt u voorkomen dat uw oudere werknemer(s) op straat kom(en)t te staan.

 

Tip

Naast de seniorenregeling uit 2006 kunnen werkgevers ook kiezen voor een premiekorting van 2.750 (vanaf 2013: 6500) euro per jaar per werknemer van 62 jaar of ouder die ze in dienst houden. Die regeling is op 1 januari 2009 ingegaan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.