Logo
  • Nieuws
  • 26 augustus 2010
  • Manon Schuttrups

Begeleiding en acceptatie belangrijk voor Wajonger

Om de arbeidsdeelname van jonggehandicapten (Wajongers) te verhogen, zijn een goede begeleiding en acceptatie door directe collega’s van essentieel belang. Ook openheid over wat zij wel en niet kunnen is belangrijk.

Beeld Begeleiding en acceptatie belangrijk voor Wajonger

Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) in het onderzoeksrapport Wajongers op de werkvloer, waarvoor 31 bedrijven zijn bezocht. De RWI heeft het onderzoek uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken.

 

Inzicht in mogelijkheden Wajonger

Het RWI stelt dat het belangrijk is dat medewerkers goed worden voorbereid op de komst van een Wajonger. Samenwerken met een jong gehandicapte is wel even wennen.

Uit het rapport blijkt dat er geen weerstand is tegen Wajongers in het algemeen. En dat collega’s een Wajonger eerder accepteren wanneer zij inzicht hebben in diens mogelijkheden en beperkingen.

 

Wet Wajong gewijzigd

In Nederland krijgen 190.000 jonggehandicapten een Wajong-uitkering. Omdat de verwachting is dat dit aantal, bij ongewijzigd beleid, oploopt tot 300.000 in 2040, is de Wet Wajong gewijzigd om te stimuleren dat meer Wajongers een baan krijgen.

Het onderzoek van de RWI moet inzicht geven in wat daar nog meer voor nodig is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.