Logo
  • Nieuws
  • 8 oktober 2009
  • Lianne Bouman

Auto van de zaak: minder leuk en toch ook leuk

Per 1 januari 2011 wordt het rijden in een auto van de zaak fors duurder. De bijtelling voor het privégebruik wordt namelijk vanaf die datum ook als premieloon voor de werknemersverzekeringen beschouwd. Maar er zijn ook voordelen. Dit alles blijkt uit het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip, dat staatssecretaris De Jager (Financiën) onlangs bij de Tweede Kamer heeft ingediend.

Beeld Auto van de zaak: minder leuk en toch ook leuk

Nu vormt de bijtelling voor het privégebruik van de auto loon voor de loonheffingen (loonbelasting/premie volksverzekeringen) en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW), maar niet voor de premies werknemersverzekeringen.

In het wetsvoorstel stelt De Jager voor om dit discoördinatiepunt op te heffen door de bijtelling voor het privégebruik van de auto ook als loon voor de premies werknemersverzekeringen aan te merken. Dit sluit aan bij de behandeling van ander loon in natura, dat ook tot de grondslag voor de premies werknemersverzekeringen behoort.

 

Voordelen auto van de zaak

Het rijden in een auto van de zaak wordt weliswaar voor de werkgever duurder en kan voor de werknemer leiden tot lagere inkomensafhankelijke toeslagen, maar er zijn ook pluspunten:

  • De bijtelling voor privégebruik telt straks ook mee voor de vaststelling van een eventuele uitkering op grond van de werknemersverzekeringen en de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen;
  • De werkgever kan, net als nu, inhouding van loonheffingen en inkomensafhankelijke bijdrage ZVW achterwege laten, als de werknemer over een zogenoemde verklaring geen privégebruik beschikt. Dan is er geen sprake van loon, ook niet voor de premies werknemersverzekeringen;
  • De werkgever is met de verklaring geen privégebruik gevrijwaard van naheffingen als deze verklaring wordt ingetrokken of als de werknemer met zijn auto van de zaak op jaarbasis toch meer dan 500 privé-kilometers rijdt. Als dat nu het geval is, heft de Belastingdienst bij de werknemer de verschuldigde loonheffingen en inkomensafhankelijke bijdrage ZVW na. Dat zal vanaf 1 januari 2011 ook gaan gelden voor de premies werknemersverzekeringen. De naheffingsaanslag kan aan de werknemer worden opgelegd, omdat het aan de verklaring van de werknemer is te wijten dat te weinig premies zijn geheven.

 

Tip

Het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip zal hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar door het Parlement worden afgehandeld. De reden waarom het wetsvoorstel niet op 1 januari 2010 in/> werking treedt is dat het kabinet bedrijven, softwareleveranciers, de Belastingdienst en het UWV ruim de tijd wil geven om zich goed op de wijzigingen voor te bereiden. Het is overigens ook nog mogelijk dat de nieuwe regels pas ingaan op 1 januari 2012. Dit is afhankelijk van het koopkrachtbeleid. De keuze voor 2011 of 2012 zal vóór 1 juli 2010 bekend worden gemaakt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.