Logo
  • Nieuws
  • 19 juli 2012
  • mr. Edith Molemans, Boontje advocaten

Arbeidsovereenkomst eindigt niet van rechtswege bij 65

Een werkneemster is sinds 1990 in dienst bij de Stichting Kunstcentrum Haarlem. In de arbeidsovereenkomst is niet bepaald dat de arbeidsovereenkomst eindigt bij het bereiken van de 65-jarige of pensioengerechtigde leeftijd. Het Kunstcentrum heeft in juni 2011 per brief aan de werkneemster bevestigd dat de arbeidsovereenkomst per 1 augustus 2011 van rechtswege eindigt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De werkneemster heeft een beroep gedaan op de vernietigbaarheid van het ontslag en vordert betaling van het loon.

Beeld Arbeidsovereenkomst eindigt niet van rechtswege bij 65

Het Kunstcentrum betoogt dat de arbeidsovereenkomst per 1 augustus 2011 van rechtswege is geëindigd. Volgens het Kunstcentrum eindigen arbeidsovereenkomsten op grond van artikel 7:667 lid 1 BW van rechtswege wanneer de tijd, door het gebruik aangegeven, is verstreken. Vanwege het in Nederland en bij Kunstcentrum geldende gebruik, is het Kunstcentrum van mening dat de arbeidsovereenkomst met haar werknemers van rechtswege eindigt in de maand dat de werknemer 65 jaar wordt.

 

Geen invloed op arbeidsovereenkomst

De kantonrechter Haarlem is van oordeel dat de arbeidsovereenkomst niet van rechtswege eindigt door het enkele feit dat werkneemster de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. Nu geen pensioenbeding is overeengekomen, zijn daarvoor bijkomende feiten en omstandigheden nodig, waarvan niet is gebleken. De kantonrechter is van oordeel dat nu niet (langer) gezegd kan worden dat het in Nederland gebruik is dat men stopt met werken bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. Gelet op de maatschappelijke discussie en politieke besluitvorming over het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd en maatschappelijke ontwikkelingen van de laatste jaren waarbij stoppen met werken bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar niet meer vanzelfsprekend is. Dat de werkneemster vanaf haar 65ste jaar recht heeft op een pensioenuitkering, leidt niet tot een andere conclusie. De loonvordering van de werkneemster wordt toegewezen.

 

Kantonrechter Haarlem 30 mei 2012, LJN BW8593


 

Tip

Wilt u problemen voorkomen, dan kunt u beter duidelijk in de arbeidsovereenkomst opnemen dat deze van rechtswege eindigt op het moment waarop de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.