Logo
  • Nieuws
  • 18 september 2009
  • Erik de Groot

AOW leeftijdsverhoging verhoogt druk op ondernemingsraden

De plannen van het kabinet om de AOW leeftijd te verhogen zullen ingrijpende gevolgen hebben voor zowel werkgevers als werknemers. En ook de ondernemingsraad zal het druk krijgen, voorspelt FNV bondgenoten.

Beeld AOW leeftijdsverhoging verhoogt druk op ondernemingsraden

Volgens minister Donner van SZW zullen banen met fysiek zwaar werk simpelweg hun arbo-voorzieningen moeten versterken om werknemers tot hun 67e aan het werk te houden. Hoe deze voorzieningen verder uitgewerkt moeten worden is vervolgens aan de ondernemingsraad of de vakbond.

 

Wetswijziging

Verschillende regelingen zullen meeschuiven met de mogelijke wetswijziging in de AOW-leeftijd. Zo zullen bijvoorbeeld het bedrijfspensioen, een sociaal plan of de ouderenregeling mee moeten schuiven. Werknemers zullen wijzigingen in hun prepensioen zeer waarschijnlijk niet zomaar pikken. Gevolg voor de werkgever is wel een flinke aanslag op de loonruimte als de prepensioenleeftijd gelijk blijft.

 

Discussie

Ook andere leeftijdsgrenzen laten nog een flinke ruimte voor discussie. Gedacht kan worden aan het wegvallen van de overwerkverplichting bij 55 jaar of seniorendagen. Voorlopig geven de plannen van minister Donner nog geen definitief uitsluitsel hoe deze leeftijdsgrenzen uitgewerkt worden. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.