Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2010
  • Dagmar Hendriks

Afschaffing WOR-heffing uitgesteld

De Sociaal-Economische Raad (SER) heeft nog geen besluit kunnen nemen over het verdwijnen van de WOR-heffing: een verplichte bijdrage van 0,01% van de loonsom voor alle werkgevers met 50 of meer werknemers. Dit geld moet worden besteed aan OR-cursussen voor werknemers bij het GBIO (Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut Ondernemingsraden). De vakbonden FNV en CNV hebben de werkgevers duidelijk gemaakt dat er aan dat besluit te veel nadelen kleven

Beeld Afschaffing WOR-heffing uitgesteld

“Als de werkgevers zo graag de WOR-heffing willen afschaffen, zal er een ander financieringstelsel voor in de plaats moeten komen,” aldus een woordvoerder van de vakbonden. Kernpunten daarbij zijn een degelijke financiering en een goede kwaliteit van de OR-cursus.

 

Scholingsbudget OR

De vakcentrales denken daarbij aan een jaarlijks scholingsbudget van 10 tot 15 duizend euro, dat naar eigen inzicht is te besteden door de OR. Deze financiering moet een wettelijke verplichting worden.
Ook vinden de vakbonden dat het scholingsrecht zelf in de wet moet komen.


Tot slot wil de vakbeweging dat ook de personeelsvertegenwoordiging (PVT) scholingsrecht krijgt. Begin oktober worden de onderhandelingen over deze kwestie in de SER voortgezet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.