Logo
  • Nieuws
  • 4 mei 2009
  • David Davidson

Afschaffen extraatjes: het doel heiligt de middelen

banner-nieuwsberichten_32.pngExtraatjes voor het personeel sterven langzaam uit in economisch zware tijden. Maar het doel -minder ontslagen- heiligt de middelen volgens arbeidsrechtdeskundige Mirjam de Blécourt van Baker & McKenzie in de Volkskrant.

Beeld Afschaffen extraatjes: het doel heiligt de middelen

Bij accountantskantoor Deloitte moeten de werknemers dit jaar tien extra verlofdagen kopen. Bij Randstad-dochter Yacht worden opleidingen, vergaderingen en doktersbezoeken buiten werktijd gepland. Holland Casino dreigt Goede Vrijdag als feestdag af te schaffen en vraagt 50-plussers af te zien van hun extra vrije dagen. Volgens Schiphol Travel Internationale laten bedrijven hun personeel niet langer Business Class vliegen, en prijsvechters als Ryanair en Easyjet doen goede zaken.

 

Mirjam de Blécourt, arbeidsrechtadvocate, krijgt vaak de vraag of werkgevers lease-Mercedessen mogen omruilen voor Golfjes en of bonusregelingen teruggedraaid mogen worden. Volgens haar is het niet onredelijk offers te vragen van werknemers als deze maatregelen worden genomen om ontslagen te voorkomen. Natuurlijk mogen sommige maatregelen niet genomen worden zonder instemming van het personeel, maar in onderling overleg kan veel geregeld worden.

 

Tip

Communiceer met uw mensen over de noodzaak hen anders te moeten belonen. Vertel uw werknemers dat u ze graag wilt behouden, maar dat u gezien de economische malaise maatregelen moet treffen om de continuïteit van de onderneming en de werkgelegenheid te waarborgen. Benadruk dat u er alles aan zult doen om hun koopkracht overeind te houden. En, misschien ten overvloede: u bent verplicht ook uw ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging te informeren over wijzigingen in de arbeidsovereenkomst. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.