Logo
  • Nieuws
  • 29 juni 2010
  • Lianne Bouman

Advies STAR. Zekeren baanmobiliteit en partnerpensioen

Een standaardomruil bij beëindiging van het dienstverband, waarbij een deel van het ouderdomspensioen wordt omgezet in partnerpensioen, tenzij de deelnemer aangeeft dit niet te willen. Dat is het advies dat de Stichting van de Arbeid (STAR) aan minister Donner van SZW heeft uitgebracht.

Beeld Advies STAR. Zekeren baanmobiliteit en partnerpensioen

Het veranderen van baan, kan zeer nadelige gevolgen hebben voor het partnerpensioen, als de nieuwe werkgever een andere pensioenregeling heeft en de waardeoverdracht van het oude naar het nieuwe pensioenfonds niet mogelijk is.

 

Pensioenfondsen onder de dekkingsgraad

Dat speelde in 2009 veelvuldig. Door de economische crisis kwamen de meeste pensioenfondsen onder de dekkingsgraad van 100. In de Pensioenwet is geregeld dat waardeoverdracht dan niet mag plaatsvinden.

De STAR, waarin werkgevers en werknemers met elkaar overleggen, wil met het advies een stokje steken voor dergelijke situaties en voorkomen dat de baanmobiliteit stagneert.

 

Verzekerd op risicobasis

Overigens kan ook partnerpensioen op risicobasis verzekerd vervallen, als de partner bijvoorbeeld van baan veranderd en de pensioenregeling verlaat. Bij uitdiensttreding en bij baanwisseling kan dat gebeuren omdat er geen waardeoverdracht heeft plaatsgevonden door een deel van het ouderdomspensioen in te ruilen voor partnerpensioen of omdat de deelnemer is overleden na baanwisseling maar voordat de uitruil heeft plaatsgevonden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.