Logo
 • Partnerbijdrage
 • Achtergrond
 • 8 februari 2024
 • Arbo Unie

Ouderschap en werk: hoe houd je de balans?

Werken én verantwoordelijk zijn voor het huishouden én opvoeding: een mooie combinatie, maar ook stressvol. Zeker als je daarnaast je sociale leven wil onderhouden en eigen dingen wil doen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie ouders met schoolgaande kinderen met moeite de ballen hoog houdt. En dat verzuim vanwege psychische klachten in deze groep relatief het snelst stijgt. Hoe keren we het tij?

Beeld Ouderschap en werk: hoe houd je de balans?

Tips voor ambitieuze ouders en hun werkgevers

“Ouders van jonge kinderen houden veel ballen in de lucht”, zegt Jessie Beijer, psycholoog bij Arbo Unie. “Tegelijkertijd maken ze het zichzelf ook niet makkelijk. Ze willen presteren op hun werk, in een leuk huis wonen, een goede vader of moeder zijn. En dan ook nog tijd maken om te sporten, vrienden en familie te zien en social media bij te houden. Het gaat allemaal nét. Of nét niet. En als je dan opeens thuis moet blijven omdat je een ziek kind hebt en niks aan je werk kunt doen, loopt de stress helemáál op. Wij merken dat veel ouders worstelen met alles wat er op hen afkomt.”

Recept voor balans

Het toverwoord is ook hier: balans. Maar daar zit meteen de moeilijkheid: hoe vind je die? Jessie: “Balans is heel complex. Het gaat om werk en privé, maar ook over lichaam en geest, over inspanning en ontspanning, over balans op een dag en door het jaar heen. En net als met koken: er is niet één perfect recept met de juiste ingrediënten in precies de goede verhoudingen. De optimale balans is voor iedereen anders.” Ze trekt de vergelijking nog iets verder door: “Als je één ingrediënt een beetje aanpast, kan de smaak totaal veranderen. Of de taart zakt in, of de saus gaat schiften. Zo kan het ook misgaan als de balans in je leven verstoord raakt. Als ambitieuze ouder kun je stappen nemen om dit moment voor te blijven, want je hebt zelf invloed op die balans. En ook leidinggevenden en werkgevers spelen hierin een rol.” Voor zowel medewerkers als leidinggevenden heeft ze tips.

Wat kun je zelf doen?

 • Als je moeite hebt om in balans te blijven, communiceer er dan open en eerlijk over met je leidinggevende. Mensen die praten, kunnen geholpen worden.
 • Houd duidelijk voor ogen wat je rollen zijn – ouder, professional, mantelzorger, sporter – en waar je je prioriteiten legt. Balans gaat over keuzes maken. Dat blijft moeilijk, dus experimenteer met wat voor jou werkt.
 • Waak ervoor dat werk en privé niet te veel door elkaar gaan lopen. Sluit aan het einde van je werkdag je laptop af en lees je mail niet voor de tv. Op gezette tijden niet beschikbaar zijn geeft rust en overzicht. Maak hier ook heldere afspraken over met je leidinggevende.
 • Neem ook tijd voor jezelf. Je bent vader, moeder, collega, vriend(in), zoon, dochter, maar ook nog gewoon jij. Voor je balans is het belangrijk dat je daar ook aandacht aan besteedt.
 • Maak gebruik van mogelijkheden zoals zorgverlof. Je hoeft je niet te schamen om dat aan te vragen, het is iets waar je gewoon recht op hebt. En dat is niet voor niets.
 • Houd je leefstijl in de gaten. Je gevoel van balans wordt ook beïnvloed door je balans in lichaam en geest. Hoe beter je in je vel zit, hoe makkelijker je druk op je werk aankunt. Goed slapen, gezond eten, bewegen, het helpt allemaal.

Wat kun je als leidinggevende doen?

 • Blijf in gesprek met je medewerkers. Wees er alert op dat werkende ouders met schoolgaande kinderen extra kwetsbaar kunnen zijn voor stress. Informeer regelmatig hoe het gaat en houd stresssignalen in de gaten.
 • Bied vrijheid waar dat kan. Binnen kaders en afspraken zijn er altijd mogelijkheden om druk bij medewerkers weg te nemen. Ook bij functies die meer tijdgebonden zijn zoals in het onderwijs of het openbaar vervoer. Als de intentie er is om er samen uit te komen, is er al veel gewonnen.
 • Moedig medewerkers aan om goed voor zichzelf te zorgen, geestelijk en lichamelijk. En geef zelf het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld ook door ’s avonds en in het weekend geen mails te sturen.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Arbo Unie de mentale veerkracht van je medewerkers, teams en organisatie kan helpen vergroten? Neem dan contact met ons op via informatie@arbounie.nl.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.