Logo
  • Nieuws
  • 26 augustus 2011

Automatisch van tijdelijk naar vast contract: 6 situaties

Er zijn een aantal situaties waarin een tijdelijk arbeidscontract van uw werknemer automatisch kan overgaan in een vast contract. Hieronder vindt u 6 voorbeelden en uitzonderingen.

Beeld Automatisch van tijdelijk naar vast contract: 6 situaties
  1. Na drie tijdelijke contracten, wanneer deze telkens direct of binnen 3 maanden na elkaar zijn afgesloten.
  2. Contract via uitzendbureau telt mee. Als de werknemer dan hetzelfde werk blijft doen, telt de uitzendperiode in principe mee voor de opeenvolging van tijdelijke contracten, waarna recht ontstaat op een vast contract.
  3. Uitzondering bij 36 maanden. Als het eerste tijdelijke contract van de werknemer 36 maanden of langer duurt en het tweede tijdelijke contract meer dan 3 maanden, dan heeft de werknemer recht op een vast dienstverband.
  4. Afspraak met werkgever of in de cao. Er kan nooit onderling afgesproken worden dat de werknemer later dan na 3 contracten in vaste dienst komt. Dat kan wel in een cao worden vastgelegd.
  5. Langer tijdelijke contracten voor jongeren tot 27 jaar. Werkgevers mogen jongeren tot 27 jaar langer laten werken op tijdelijke arbeidscontracten. Deze jongere werknemers krijgen dan pas verplicht een vast dienstverband na 4 jaar of bij het 5e contract.
  6. Na afloop tijdelijke regeling jongere werknemers. Na het vervallen van de tijdelijke regeling voor jongere werknemers, gaan de ‘oude’ regels weer gelden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.