Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Tempo

Onvoldoende kennis over ontslagrecht onder werkgevers

Vanaf 1 juli wordt de tweede fase van de Wet Werk en Zekerheid van kracht. Maar liefst 79 procent van de werkgevers denkt dat ontslag dan gemakkelijker wordt. 79 Procent van de ondernemers weet niet wat de hoogte is van de transitievergoeding die werkgevers vanaf 1 juli moeten betalen aan ontslagen werknemers. Ook weet 68 procent niet wannéér een werknemer hier recht op heeft. Dit blijkt uit onderzoek van Tempo-Team onder 700 ondernemers.

Ruim 80 procent van de respondenten gaf aan te denken goed voorbereid te zijn op fase 2 van de invoering van de WWZ. Bij doorvragen bleek dit echter niet het geval te zijn. Het merendeel blijkt onvoldoende kennis te hebben. Over de ketenregeling is men beter geïnformeerd: 66 procent weet dat de nieuwe onderbrekingstermijn 6 maanden is en 60 procent weet dat een medewerker na 24 maanden recht heeft op een vast dienstverband. 71 Procent denk echter dat het sneller of net zo lang duurt als vóór 1 juli.

Verplichte dossiervorming

83 Procent denkt wel dat het misschien goedkoper wordt, maar de strengere regels en administratieve verplichtingen kunnen dit voordeel teniet doen.
“We kijken ervan op dat 79 procent van de ondernemers denkt dat ontslag vanaf 1 juli gemakkelijker wordt. Dit is door verplichte dossiervorming en aantoonbare herplaatsingsinspanningen vaak juist niet het geval. Het gaat daardoor ook zeker niet sneller, eerder langzamer,” aldus Joost Heeroma van Tempo-Team.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.