Logo
  • Nieuws
  • 7 september 2015
  • Lianne Bouman

Geen aanpassing in Wwz om ontduiken transitievergoeding tegen te gaan

Er zijn volgens  minister Asscher van Sociale Zaken geen aanvullende maatregelen nodig om de door werkgevers nieuw bedachte constructie om de transitievergoeding te ontduiken tegen te gaan. Dat is zijn schriftelijke antwoord op Kamervragen op de berichtgeving dat er werkgevers zijn die zieke medewerkers sluimerend in dienst houden.

Beeld Geen aanpassing in Wwz om ontduiken transitievergoeding tegen te gaan

Asscher erkent dat werkgevers er gebruik van maken. Verwijzend naar de gemiddeld ruim 46 ontslagaanvragen per week wegens langdurige ziekte bij UWV in de periode week 28 t/m 33 wordt er volgens hem echter niet veelvuldig gebruik van gemaakt. Afgezet tegen het gemiddelde aantal ontslagaanvragen per week in 2014 (84) is hierbij weliswaar sprake van een daling, maar die daling is vermoedelijk het gevolg van het feit dat werkgevers in de aanloop naar de inwerkingtreding van het nieuwe ontslagrecht meer ontslagaanvragen hebben ingediend dan normaal gesproken (per week bezien) het geval is (zodat hier het oude recht nog op van toepassing is).

Gevolgen re-integratietraject

Op de vraag welke gevolgen een sluimerend dienstverband voor het re-integratietraject en de eventuele aanvraag van een WIA-uitkering heeft, reageert Asscher dat voor de toekenning daarvan het relevant is of een werknemer aan de voorwaarden hiervoor voldoet en de werkgever zich voldoende heeft ingespannen om de werknemer te re-integreren. Zo ja, dan komt de werknemer in aanmerking voor een WIA-uitkering, ook als het dienstverband  niet wordt verbroken. De werkgever blijft dan wel gehouden de verplichtingen die hieruit volgen na te komen, zoals zich in te spannen voor re-integratie en het aanbieden van passende arbeid als dat voorhanden is.

Onfatsoenlijk werkgeverschap

Het onbetaald in dienst houden van een werknemer en het niet willen betalen van een transitievergoeding getuigt van onfatsoenlijk werkgeverschap, is de mening van de minister. Aan het in stand houden van een arbeidsovereenkomst zijn bovendien verplichtingen verbonden.

Wel merkt hij hierbij op dat een werkgever ook om andere redenen dan het niet willen betalen van een transitievergoeding kan besluiten een werknemer in dienst te houden. Bijvoorbeeld omdat hij verwacht dat er binnen afzienbare termijn verbetering zal optreden in de gezondheidssituatie van de werknemer, ander passend werk beschikbaar zal komen of omdat hij zich ook op langere termijn nog wil inspannen om een werknemer te re-integreren als de gelegenheid zich bij hem voordoet. Daar is uiteraard niets mis mee, schrijft Asscher.

Maatregelen niet nodig

Onderdeel van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is dat een werknemer de rechter kan inschakelen als hij meent dat een werkgever zijn verplichtingen die voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst niet nakomt en om die reden de rechter ook kan verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De minister meent dat daarom geen aanvullende maatregelen in de Wet werk en zekerheid nodig zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.