Logo
  • Nieuws
  • 26 november 2014

Basispakket ter ondersteuning banen arbeidsbeperkten

De realisatie van een zo eenvoudig en eenduidig mogelijk basispakket van voorzieningen voor werkgevers die banen beschikbaar stellen voor mensen met een arbeidsbeperking; met dit voorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de ministerraad ingestemd.

De staatssecretaris heeft hierover afspraken gemaakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de sociale partners. Deze harmonisatie in het aanbod voor werkgevers wordt per 1 januari 2016 wettelijk van kracht. Gemeenten en UWV kunnen, in de geest van de wet, in 2015 alvast aan de slag.

Harmoniseren

De mogelijkheden die UWV en gemeenten kunnen inzetten om werkgevers te ondersteunen, kunnen nu nog van elkaar verschillen. Dat de VNG en de sociale partners de wens hebben geuit het pakket dat hiervoor beschikbaar is op een aantal punten te harmoniseren, blijkt uit een brief van Klijnsma aan de Tweede Kamer.

Banenafspraak

Het betreft de no-risk polis waarmee ondernemers die werk bieden aan mensen met een beperking kunnen worden gecompenseerd voor loonkosten bij uitval door ziekte. Ook de mobiliteitsbonus waarbij werkgevers minder premie hoeven te betalen, komt de komende jaren beschikbaar voor de hele doelgroep van de banenafspraak uit het Sociaal Akkoord. Deze harmonisatie geldt voorlopig voor vijf jaar en zal tussentijds worden geëvalueerd.

Jobcoaches

Over een zo eenduidig mogelijke inzet van jobcoaches, die zorgen voor de begeleiding van werknemers met een beperking, vindt momenteel overleg plaats tussen de gemeenten en UWV. Ook hier is het uitgangspunt van partijen dat het niet uit mag maken of werknemers afkomstig zijn van UWV of de gemeenten. Deze eenduidigheid in de ondersteuning maakt het voor werkgevers makkelijker banen voor mensen met een arbeidsbeperking aan te bieden.

Webinar: Participatiewet en Wajong

Per 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Hiermee wordt de rol van de gemeente een stuk groter als het gaat om arbeidsparticipatie van de zogenaamde ‘onderkant van de arbeidsmarkt’. er gaat voor gemeentes het nodige veranderen. Maar ook voor werkgevers is een belangrijke rol in de Participatiewet neergelegd: zij moeten er zorg voor dragen dat voldoende jonggehandicapten (Wajong), WSW-ers en bijstandsgerechtigden aan het werk komen. Meer informatie...

 

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.