Logo
  • Nieuws
  • 20 januari 2014
  • Lianne Bouman

UWV stuurt werkgevers overzicht ZW-uitkeringen 2013

Werkgevers, wiens flexwerkers in 2013 de Ziektewet (ZW) instroomden, ontvangen in januari dit jaar van UWV een overzicht van de ZW-uitkeringen, die UWV aan deze werknemers heeft betaald. Aan de hand van deze gegevens wordt de hoogte van de premie voor de Werkhervattingskas (Whk) vastgesteld, die u in 2015 moet afdragen.

 

Voor het berekenen van de gedifferentieerde premie Whk over 2014 ontving u van UWV in het najaar 2013 een lijst met (ex-) werknemers die in 2012 ziek werden.

Controle

Na ontvangst van het bericht van UWV is het zaak dat u het overzicht grondig op juistheden controleert. De gedifferentieerde Whk bestaat uit een premie WGA-vast, WGA-flex en ZW-flex.

Kopieën beslissingen uitkeringen

U kunt binnen vier weken na de dagtekening van de beschikking bij UWV kopieën aanvragen van de door UWV genomen beslissingen over deze uitkeringen, die UWV aan uw (ex-)werknemers heeft gestuurd. U hebt dan een indicatie van het financiële risico met betrekking tot het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet, als de (ex-)werknemer nog steeds ziek is (zie het artikel Gevolgen Wet BeZaVa).

Tip

Let bij alle door UWV verkregen beschikkingen ook op de termijn, waarbinnen u bezwaar kunt maken. U vindt de termijn in de beschikking.

Nota bene

De wetgever verstaat onder flexwerker:
• Werknemers met een fictieve diensbetrekking, zoals uitzendkrachten, thuiswerkers en provisiewerkers.
• Werknemers die ziek uit dienst gaan.
• Werknemers die, nadat zij uit dienst zijn getreden, binnen 28 dagen ziek worden (nawerking).

Modernisering Ziektewet
Modernisering Ziektewet: gevolgen (ex-)werknemers en werkgevers

Grip op ziekteverzuim

Werkgevers en -nemers hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen als het om het beheersen van ziekteverzuim gaat. Een verzuimende medewerker kost een werkgever handenvol geld en de nodige hoofdbrekens. Tijdens deze cursus ziekteverzuim leert u hoe u door adequaat in te grijpen de verzuimkosten binnen uw onderneming kunt beperken. Meer info

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.